Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Forcadell podrà sortir avui mateix de la presó de Wad-Ras

|

- Publicitat -

Carme Forcadell podrà sortir aquest mateix dissabte de la presó de Wad-Ras després que el Departament de Justícia hagi ratificat el tercer grau com ja va fer dijous amb la resta de presos polítics. En el cas de Forcadell la gestió s’ha endarrerit per problemes amb l’expedient i un brot de covid a la presó. Justícia ha informat que Forcadell podrà sortir avui mateix després que les proves PCR en el mòdul confinat hagin donat totes negatiu. Com la resta dels presos independentistes Forcadell només haurà de passar a partir d’ara a la presó les nits de dilluns a dijous. A l’espera, això sí, de si la fisclia recorre la decisió.

L’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha resolt en tercer grau la classificació de la presidenta del Parlament. D’aquesta manera, ratifica la proposta formulada el 14 de gener per la junta de tractament del Centre Penitenciari Dones (Barcelona). La resolució ha estat notificada aquest matí. La resolució té en compte que, des de l’anterior proposta de tercer grau, ha complert mig any més de pena. Amb aquests sis mesos, ja ha superat la quarta part de la condemna i fa a l’entorn de tres anys que està a la presó. La resolució és el resultat d’una anàlisi individualitzada. No obstant això, igual que en el cas de la resta de presos de l’1 d’octubre, el Servei de Classificació considera que ha disposat de temps d’observació suficient per a la confirmació d’una evolució positiva, d’acord amb l’article 104.3 del Reglament penitenciari (RP). En aquest sentit, subratlla que Forcadell ha tingut accés al règim de vida en 100.2 i en tercer grau, sense incidents, amb ple compromís amb la tasca encomanada i amb una valoració positiva, tant per al procés de reinserció comunitari com per al manteniment del vincle familiar.

Publicitat

El Servei de Classificació també recorda que el tercer grau és una forma de compliment prevista per l’article 102.4 del RP, que en cap cas suposa cap buidatge de cap sentència. En relació amb això, afegeix que l’article 72.4 de la Llei orgànica general penitenciària (LOGP) impedeix que els serveis penitenciaris mantinguin cap intern en un grau inferior quan, per l’evolució del seu tractament, sigui mereixedor d’una progressió. Les resolucions també recullen els articles 72.4 i 59.1 de la LOGP i l’article 25.2 de la Constitució espanyola (CE), que alerten del perill que els tractaments restrictius atemptin contra la finalitat rehabilitadora i de reinserció social de les condemnes penals.

El Servei de Classificació coincideix a destacar la participació en activitats de raonament, judici crític i resolució de conflictes; la màxima col·laboració, tant amb la resta d’internes com amb els professionals dels equipaments penitenciaris; així com l’absència d’incompliments judicials i d’expedients disciplinaris. La resolució també té en compte que existeix una xarxa social i familiar favorable per a la rehabilitació, junt amb un pronòstic de baix risc de reincidència.

 És per tot això que, amb l’objectiu d’afavorir i consolidar l’itinerari de reinserció, el Servei de Classificació resol donar continuïtat al seu programa de tractament amb un règim de major autonomia. Des que la junta de tractament del Centre Penitenciari Dones va formular la seva proposta, l’equip del Servei de Classificació disposava d’un màxim de dos mesos per estudiar-la, amb el propòsit de garantir la coherència dels criteris del conjunt dels centres penitenciaris.

El Servei de Classificació ha hagut de valorar la proposta de tercer grau que la junta ha fet en el termini previst per la Llei. Ara, la Llei estableix que el Servei de Classificació ha de traslladar la resolució de tercer grau a la Fiscalia, que la pot recórrer davant del jutjat de vigilància penitenciària corresponent. La decisió del jutjat de vigilància també es pot recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que, en aquest cas, és el Tribunal Suprem.

Les juntes de tractament estan compostes per més de 10 professionals. Són juristes, psicòlegs, treballadors i educadors socials, metges i mestres. Per formular la proposta que envien al Servei de Classificació, aquests equips estudien i avaluen els informes dels professionals dels mòduls de la presó que estan en contacte diari amb les persones internes.

A més dels anys de la pena, les juntes de tractament tenen en compte altres factors com la conducta i el nivell d’adaptació de les persones penades al centre penitenciari, les condicions de la seva xarxa social i familiar, la capacitat de reinserció social i laboral, si tenen o no antecedents penals, el risc de reincidència i el temps complert a la presó.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut