Dijous, 26 de gener de 2023 - Edició 1645
La República

Fonts de l’exèrcit espanyol admeten nuclis d’extrema dreta entre les seves files mentre Defensa ho nega

Diversos militars assenyalen que la ultradreta s’ha intensificat a les Forces Armades a causa de la crispació política, sobretot “per l’independentisme català i l’arribada de Podemos al Gobierno”

Redacció 09/07/2020
Imatge d'un acte de l'exèrcit espanyol / ACN

Després que un exmilitar plantegés al Ministerio de Defensa liderat per la socialista Margarita Robles, la pregunta de si s’havien descobert “possibles nuclis d’ideologia contrària a la Constitució o d’ideologia d’extrema dreta dins les files de qualsevol de les tres armes de l’Exèrcit”, ni Robles ni el Gobierno han donat resposta durant molts mesos.

Però amb un petit cop d’ull als diputats de Vox, es pot constatar fàcilment que hi ha extrema dreta a les Forces Armades. Sense anar més lluny, dos dels dotze diputats de Vox a Andalusia tenien orígens militars, per no parlar dels quatre generals retirats que va fitxar la formació de Santiago Abascal en pocs mesos. A les eleccions generals del 2019, es van registrar el doble de vots a Vox als municipis on hi ha bases militars, demostrant que una majoria d’aquests havien votat a la formació d’ultradreta.

D’altra banda, i segons informa el diari Público, l’Associació de Militars Espanyols va defensar aquests militars que posteriorment van entrar a Vox. Per acabar-ho de confirmar, alguns militars retirats i un altre que segueix en actiu, assenyalen a Público que “la ultradreta s’ha intensificat a les Forces Armades a causa de la crispació política, sobretot per l’independentisme català i l’arribada de Podemos al Gobierno“.