Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Ferma aliança entre Cs i PPC per tombar la llei antidesnonaments

|

- Publicitat -

Cs i PPC porten al Consell de Garanties Estatutàries la llei antidesnonaments per afrontar l’emergència habitacional a Catalunya. En principi, el Parlament tenia previst aprovar aquesta norma en el Ple d’aquesta setmana, però segons fonts parlamentaries “hi ha dubtes jurídics” sobre les qüestions formals de la sol·licitud perquè sigui admesa a tràmit. La cambra ha de determinar si el PPC, que forma part del grup mixt, és considerat un grup parlamentari més per poder tirar endavant iniciatives o presentar recursos com la resta de formacions. El president de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha argumentat que “el tercer article de la norma pretén tornar a legalitzar un punt que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional”.

Anteriorment, aquesta llei d’antidesnonaments ja va ser vetada pel TC per un defecte de forma. Carrizosa qualifica de “pegat” el text de la normativa que es vol aprovar ara perquè “evadeix” el compromís de la Generalitat de construir vivenda social. Aquestes declaracions fan referència al tercer article de la llei què permet assolir una major eficàcia en l’expropiació temporal d’habitatges buits per causa d’interès social.

Publicitat

Així, el partit liberal s’ha mostrat “convençut” que el CGE tirarà endavant la seva petició de dictamen perquè asseguren que “ja hi ha una doctrina del TC” què marca un precedent. “El Govern fa veure que s’ocupa dels problemes dels veïns, però realment no ho fa”, ha subratllat la formació.

En el text que han presentat Cs i PPC davant del CGE denuncien la vulneració de cinc articles de la Constitució espanyola fonamentats en els tres primers capítols de la llei. El primer aborda alguns punts davant la desocupació d’habitatges i el segon passa a considerar grans tenidors les entitats que tenen la titularitat de més de deu.

En cas que s’accepti la petició de dictamen de Cs i PPC, la llei no es podrà votar demà dimecres com estava previst perquè s’haurà d’esperar que el CGE es pronunciï sobre aquesta qüestió. El CGE és un òrgan consultiu no vinculant. Per tant, la llei es podria aprovar al ple del Parlament encara que el Consell de Garanties conclogui que la llei vulnera alguns punts de la Constitució.

Reacció d’En Comú Podem i Vox

La portaveu adjunta dels comuns al Parlament, Susanna Segovia, ha criticat el moviment de Cs i PPC, a qui acusa de “filibusterisme parlamentari” i ha confiat que el Consell de Garanties Estatutàries no admeti la petició del dictamen perquè el PPC només té tres diputats del Grup Mixt. “El que fan és preocupar-se per impedir aquelles lleis que intenten garantir els drets de les famílies més vulnerables”, ha denunciat la diputada en una roda de premsa, i els ha demanat que facin marxa enrere i no utilitzin el CGE com a “eina de manipulació” dels temps parlamentaris.

Per últim, Vox ha assegurat que estan estudiant presentar un recurs directament al Tribunal Constitucional.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut