Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Feliu planteja la Diada per “sacsejar” les negociacions d’investidura: “L’any passat vam provocar la caiguda del Govern”

La presidenta de l'ANC convida el president Aragonès a assistir-hi "si el seu compromís és amb la independència"

|

- Publicitat -

La manifestació de la Diada de l’any passat va “moure coses” i la d’enguany ha d’anar en la mateixa línia. Així ho afirma Dolors Feliu en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies, on assenyala que cal aprofitar el context de negociacions d’investidura per a pressionar ERC i Junts. La presidenta de l’ANC recorda com “l’any passat vam provocar la caiguda d’un Govern independentista sense projecte d’independència” i defensa que “aquesta vegada també” s’ha d’exercir la pressió. La dirigent de l’entitat independentista confia en la mobilització per l’11-S, “celebra” que aquest any sí que hi siguin presents els republicans i convida el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a assistir-hi “si el seu compromís és amb la independència”.

La manifestació de l’Onze de Setembre, que enguany confluirà a la plaça Espanya de Barcelona, arribarà en plenes negociacions entre els partits a l’Estat, on els independentistes jugaran un paper clau si Pedro Sánchez vol tornar a ser investit. ERC i Junts ja van fer possible la constitució del Congrés amb Francina Armengol de presidenta, sumant-se a una majoria de 178 diputats, i ara enceten les converses per a la investidura. Preguntada sobre si la concentració ha de servir per a “pressionar” en contra de la investidura de Sánchez, Feliu respon que “evidentment”.

Publicitat

“Les manifestacions de l’Onze de Setembre, moltes vegades en els darrers anys, han tingut efectes reals a la política del país”, sosté la presidenta de l’Assemblea. En aquest sentit, fa referència a l’anterior edició: “L’any passat vam provocar la caiguda d’un Govern independentista sense projecte d’independència, i això va ser sacsejat per l’11-S”. I rebla: “Entenem que aquesta vegada també”.

En una “tessitura de la governabilitat de l’Estat on els partits independentistes tenen veu”, Dolors Feliu defensa que tant ERC com Junts han de posar damunt la taula de Pedro Sánchez una dicotomia: “Ha de ser independència o res. Independència o no donar suport a cap projecte espanyol”.

Et pot interessar  L'ANC recorre al Tribunal Suprem contra el tancament de la campanya 'Consum Estratègic'

Feliu planteja la manifestació convocada per l’ANC a partir de “tres vectors”. El primer, interpel·lant la Unió Europea en plena presidència del Consell de la UE. El segon, “cap a Espanya”, que “la independència es faci efectiva”. I el tercer, “combatre l’autonomisme dins del nostre país”.

Convida Aragonès a assistir-hi

La manifestació de l’ANC de l’any passat va estar marcada per l’absència de la direcció d’ERC i del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que van declinar la invitació perquè consideraven que la convocatòria era “excloent”, en contra dels partits polítics. Aquest any, però, els republicans sí que han mostrat predisposició a anar-hi perquèhi  veuen un plantejament més obert i inclusiu.

La presidenta de l’entitat independentista “ho celebra”, malgrat que deixa clar que “el plantejament de l’Assemblea és sempre el mateix: no a l’autonomisme, sí a la independència”. En aquest context, Feliu defensa que també hi assisteixi el president Aragonès. “Millor que hi sigui”, assegura. “Si el seu compromís és amb la independència, que ell així ho ha verbalitzat, està bé que hi sigui”, afegeix.

“Des del sofà no movem tant”

Dolors Feliu no creu que el conflicte estigui en un moment d'”estancament” i per això confia en la mobilització de l’independentisme com en manifestacions d’anys anteriors. “La gent sortirà al carrer. Animo tothom a sortir amb la idea que es mouen coses per la Diada”, defensa la presidenta de l’ANC. I rebla la seva crida a la participació: “Segur que des del sofà de casa no movem tant com l’Onze de Setembre”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut