Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024
Edició 2111

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 06 de maig del 2024

Feijóo suplica a Sánchez una investidura de només dos anys amb govern del PP per “protegir l’Estat”

El líder popular ha retret a Sánchez que prefereixi pactar "amnisties i referèndums" que facilitar dos anys de govern "estable" del PP

|

- Publicitat -

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, també ha fet la seva proposta a Sánchez, després que aquest li proposés renovar el CGPJ abans del 31 de desembre sigui qui sigui el president. Feijóo ha insistit a demanar a Sánchez que permeti que governi la llista més votada, i ho ha fet lliurant-li un document de 12 pàgines en el qual li proposa que l’investeixi per a una legislatura de només dos anys (ampliables si ho demanen les dues forces) en què el govern del PP activaria sis pactes d’Estat. Tot plegat, amb l’objectiu de “protegir” l’Estat espanyol de les exigències inconstitucionals i discriminatòries” de les forces independentistes.

Feijóo ha centrat el seu discurs en l’amenaça de l’independentisme per intentar convèncer els socialistes que facilitin la seva investidura, tot argumentant que “és incomprensible que menys del 6% de la població, que té com a pretensió acabar amb l’Estat tal com el coneixem, pugui condicionar la governabilitat i decidir totes i cadascuna de les polítiques d’Estat”. Durant la conversa, el líder popular ha retret a Sánchez que prefereixi pactar “amnisties i referèndums” que facilitar dos anys de govern “estable” del PP.

Publicitat

Segons el líder del PP, “l’independentisme envalentit vol prémer l’accelerador” i pretén ara “l’alliberament de presos condemnats per delictes de sang”, suposadament en referència a ETA, la “ruptura de la nació”, una “amnistia general per a condemnats per atemptar contra la integritat de l’Estat” i “fins i tot referèndums d’independència”. Per tant, segons Feijóo, PSOE i PP tenen “l’obligació històrica” de “protegir l’Estat de les exigències inconstitucionals i discriminatòries” de les forces independentistes.

Pacte de dos anys de legislatura

Per aquest motiu, Feijóo ha lliurat aquest dimecres un document de 12 pàgines al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, on li proposa que faciliti la seva investidura per afrontar una legislatura que tindria només una durada de dos anys i en què el govern del PP activaria sis pactes d’Estat.

El líder del PP ha insistit que “com ha estat costum durant els últims 45 anys” i “en nom de la centralitat” cal que el PSOE deixi governar la llista més votada, perquè “d’aquesta forma la influència que pretenen tenir els partits independentistes quedaria desactivada” i es podrà “garantir la igualtat de tracte dels espanyols”.

El document del líder del PP assegura que les dues grans formacions espanyoles “no podem permetre que la governabilitat d’Espanya es converteixi en un bé a subhasta” i estigui sotmesa al “xantatge permanent” dels que “busquen privilegis particulars a costa i en perjudici de la majoria dels espanyols”.

Et pot interessar  Sánchez cancel·la la seva agenda per "reflexionar" si vol continuar al càrrec després de les diligències a la seva dona

Segons el PP “les condicions ja expressades per l’independentisme són completament inassumibles” perquè estan més enllà de l’encaix “legal i constitucional” i generarien “diferències entre els espanyols” que cap govern ha d’assumir.

Per aquest motiu proposen un gran “acord per la igualtat i benestar de tots els espanyols” obert a totes les formacions polítiques “que respectin els principis constitucionals”.

L’acord inclouria sis pactes d’Estat que parteixen de la premissa de l’acord per “facilitar la formació d’un govern d’Espanya” a través de la investidura de Feijóo per integrar un executiu de 15 ministeris.

Aquest executiu, segons el PP, seria només per a una legislatura que tindria una durada màxima de dos anys.

L’acord partiria del compromís de defensar “la integritat territorial de la nació espanyola” i rebutjar “sol·licituds de referèndum d’independència i d’amnistia”.

El primer pacte d’Estat que proposa el PP és el de la “regeneració democràtica” que preservi la “divisió de poders i la independència dels organismes de control”, començant pels jutges.

El segon és un “pacte per l’Estat del benestar” que garanteixi la viabilitat del sistema de salut, el sistema educatiu, la igualtat entre homes i dones i les pensions, “incloent en tot cas la revalorització anual”.

El tercer és un “pacte pel sanejament econòmic” que “garanteixi la solvència dels més vulnerables i la classe mitjana”.

El quart és un “pacte per les famílies” per “fer possible la conciliació” i treballar amb els agents socials per trobar fórmules de compatibilitzar la vida laboral i familiar.

El cinquè és un “pacte nacional de l’aigua” per garantir “l’accés a aquest recurs bàsic”.

També inclou un sisè un “pacte territorial” per convertir el Senat “en una autèntica cambra de representació” i aprovar un nou model de finançament autonòmic.

És la tercera trobada entre Sánchez i Feijóo en poc més d’un any. L’última va tenir lloc el 9 d’octubre de 2022 a la Moncloa. Aleshores van fer un “últim intent” de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que un any després continua bloquejat pel PP. Prèviament, Sánchez i Feijóo s’havien reunit el 7 d’abril del 2022 després que aquest últim va esdevenir president del PP.

Aquesta és, de moment, l’única reunió presencial de Feijóo de cara a la investidura. El líder del PP va demanar dilluns per whatsapp a Pedro Sánchez que celebressin una trobada que els socialistes han acceptat per respecte a l’encàrrec del rei Felip VI al líder del PP, però que consideren que forma part d’una estratègia de teatralització del candidat del PP.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut