Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Sánchez i Feijóo pacten la reforma de l’article 49 de la Constitució i que la CE tuteli la renovació del CGPJ

Ambdós partits acorden que la modificació del text es faci al gener i sense referèndum

|

- Publicitat -

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, han conclòs la reunió d’aquest divendres al Congrés amb dos acords: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i la modificació de l’article de la Constitució que parla de “disminuïts”. Tal com han pactat, la negociació sobre el Consell es farà amb la “supervisió” de la Comissió Europea, una proposta del PP que Feijóo ha diferenciat dels mediadors del PSOE i l’independentisme. La Moncloa, per la seva part, ha parlat de “mediació i supervisió”. Pel que fa a la reforma constitucional, s’ha acordat encaminar-la conjuntament durant el mes de gener i sense contemplar “en cap cas” la celebració d’un referèndum que pregunti pel nou redactat.

La reunió Sánchez-Feijóo, que ha durat més d’una hora i mitja, s’ha celebrat al Congrés dels Diputats a petició del PP. Malgrat que hi havia una certa expectació per l’estira-i-arronsa polític que ha precedit la trobada, bona part de l’atenció mediàtica estava concentrada aquest divendres en un altre assumpte, el sorteig de la Grossa de Nadal.

Publicitat

Un cop ha acabat la cita, el primer a sortir en roda de premsa ha sigut Feijóo. El líder del PP ha explicat que ha acudit a la cita pel seu respecte institucional a la presidència del govern espanyol. Tanmateix, ha detallat que ha entregat un document a Sánchez amb deu propostes d’acord, però que només han arribat a bon port els punts referits al CGPJ i a la modificació de l’article 49 de la Constitució.

Per part del govern, la valoració de la reunió ha anat a càrrec de la portaveu i ministra d’Educació Pilar Alegría, que ha comparegut passades les dues de la tarda des del Palau de la Moncloa. Des d’allà ha afirmat que la reunió amb el PP s’emmarca en la “normalitat democràtica” i el “respecte institucional” i ha apuntat que el seu govern sempre està disposat “al diàleg i l’acord”.

Et pot interessar  L’exdiputat del PP menorquí Juan Carlos Grau, condemnat per distribuir pornografia infantil

Pel que fa a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, Alegría ha recordat que el ple actual porta més de mil vuit-cents dies amb el mandat caducat, i per tant calia una reforma “urgent”. “Hem acordat una fórmula perquè la Comissió Europea mediï i verifiqui”, ha argumentat. “És un bon punt de partida i valorem positivament que el PP s’obri a renovar el CGPJ després de cinc anys d’incompliment de la Constitució”, ha dit.

Reforma de la Constitució al gener

Sobre la reforma de la Constitució, Feijóo ha demanat al govern espanyol mantenir el text “consensuat” fa temps sobre aquesta qüestió entre el PSOE i el PP. “Li he plantejat mantenir el text i presentar-lo amb la firma dels grups del PP i PSOE abans del 31 de desembre i comprometre que les esmenes que es poguessin presentar només les acceptarem si el grup del PP i el del PSOE estem d’acord”, ha detallat.

De fet, els populars han marcat dues condicions sobre l’aprovació de la reforma: no celebrar “en cap cas” un referèndum sobre la modificació i tramitar-la en un ple monogràfic que hauria de fer-se al gener al Congrés. “A tot això la resposta ha sigut que sí”, ha celebrat Feijóo Tal com ha admès, la reunió amb el president del govern només ha generat consens al punt sobre la reforma constitucional i el “pas” pel “desbloqueig” de la renovació del CGPJ. Per la resta, els populars han recollit negatives a les seves peticions sobre neutralitat institucional, fiscalitat o sobre la retirada de la llei d’amnistia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut