Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Estela recorda que els Mossos s’han de transformar en la “policia que vulgui Catalunya”, però esquiva els temes polèmics

|

- Publicitat -

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha dit aquest divendres en la celebració del Dia de les Esquadres que el cos s’ha de transformar en la policia “que vulgui Catalunya”, en el marc de la nova llei de policia que vol impulsar el Departament d’Interior per modernitzar el cos. Estela no ha parlat sobre els elements més polèmics d’aquest debat –les armes que han de portar els agents o els sistemes de gravació de les actuacions- i ha marcat com a objectius la digitalització del cos, millorar la prevenció de les violències sexuals i mantenir la coordinació amb altres cossos policials. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que vol una policia “moderna, diversa i feminitzada” abans d’arribar al 2030.

Els Mossos d’Esquadra han celebrat aquest divendres el Dia de les Esquadres en un acte que ha congregat al Centre Internacional de Convencions del Fòrum de Barcelona a la cúpula policial del cos i a centenars d’agents i a les seves famílies per condecorar a diversos policies per al seva labor així com a col·laboradors de la seva tasca de la societat civil.

Publicitat

Un acte que ha presidit el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i al que també han assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, el director general de Policia, Pere Ferrer, la delegada del govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, diversos ex consellers de l’Interior com Ramon Espadaler i Miquel Buch i altres representants del poder judicial i legislatiu.

Allà, el màxim comandament del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha dit que el cos serà “el que el poble de Catalunya vulgui que sigui”, en el marc de la nova llei de policia que està impulsant el departament d’Interior per modernitzar la policia i que aspiren que sigui aprovada al 2023.

El comissari en cap ha evitat els elements que fins ara han estat polèmics a la comissió parlamentària que discuteix el model policial –les armes que han de portar els agents de la Brigada Mòbil i els elements de gravació de la seva actuació que alguns sectors proposen que s’incorporin als agents que encara no en porten- i ha posat l’accent en altres reptes com la digitalització del cos, de la que espera que en sorgeixi “una comissaria virtual”, la lluita contra les violències sexuals i mantenir la coordinació policial amb altres cossos a través d’organismes com el Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) o Europol.

Una qüestió en la que ha incidit amb força és que el cos s’ha d’assemblar a la població de Catalunya, “plural i diversa”, i en aquest sentit ha recordat que en les properes convocatòries de places hi ha una reserva del 40% per a dones i que es premiarà amb punts en aquests exàmens als que parlin altres llengües que no siguin el català, el castellà o l’anglès.

Estela ha insistit molt en la voluntat de ser a prop de les víctimes: “Per nosaltres l’acompanyament de la víctima és tan important com investigar qui ha estat l’autor del crim o les seves causes”.

El comissari en cap també ha volgut fer front a les crítiques que reben des de l’esfera pública: “Encara que sovint sortim a la foto, no sempre som els responsables”, ha manifestat.

Una policia feminitzada, diversa i propera a la víctima

El conseller d’Interior ha inaugurat l’acte amb un discurs en el que s’ha centrat a remarcar com vol que sigui el model policial dels propers anys, en el que dins del departament anomenen “horitzó 2030”: feminització, diversitat i ser més a prop de la víctima.

“Per revertir la discriminació de segles envers les dones, per ser més eficaços, perquè tot el país ens senti la seva policia”, ha justificat el cap del departament d’Interior.

A més de les característiques que vol que defineixin a la policia autonòmica, Elena ha marcat també els objectius operatius principals de futut: lluitar contra la violència masclista, la ciberdelinqüència, el terrorisme i les plantacions de marihuana.

Elena també ha volgut reivindicar el que considera els grans èxits dels dos anys de gestió al capdavant del departament: l’aprovació de la jubilació anticipada pels agents, l’increment del sostre d’efectius i les noves convocatòries de places per que el cos passi de 18.000 a 22.000 agents, i haver incrementat el pressupost de la conseller i haver pogut donar més recursos al cos com haver reincorporat 50 places a sis sectors de trànsit al territori.

El conseller, com també ha fet Estela, ha aprofitat per felicitar als agents que ahir van detenir a Igualada al presumpte autor de la violació d’una nena de 16 anys al novembre i ha afegit: “Lluitarem contra la violència masclista per terra, mar i aire”.

Trapero, a primera fila

Qui també ha assistit a l’acte ha estat l’ex major del cos, Josep Lluís Trapero, destituït al desembre perquè el conseller va considerar que “hi havia gent més adequada” per comandar els reptes de futur de la policia. Trapero s’ha assegut a primera fila del públic, al costat d’altres comandaments del cos, i no ha tingut cap participació en l’acte.

En el seu discurs, el conseller d’Interior ha agraït la feina feta a “tots els equips que han dirigit el cos durant aquests anys, pel lideratge i la feina feta”.

Un acte anual pels jubilats

En la seva intervenció el conseller d’Interior ha agraït als primers agents jubilats, que es van retirar aquest any 2022, i ha anunciat que d’ara endavant es celebrarà tots els anys un acte per homenatjar-los: “Hem creat una policia moderna en només tres dècades i ha estat gràcies a vosaltres”, ha dit Elena als agents que van formar les primeres promocions dels anys 90 i que ara abandonen el cos per jubilar-se.

Aragonès: “Necessitem que tingueu tots els recursos”

L’acte l’ha clos el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha agraït a tots els agents presents “la tasca de protecció i de servei a la ciutadania de Catalunya” i ha qualificat als Mossos d’Esquadra com un cos “que és i es vol modern”.

Ha afegit que malgrat que sovint, des de l’àmbit polític, “s’examina amb lupa” la tasca policial, són ells mateixos els que millor saben què cal per millorar el cos i ha assegurat que mirarà de donar-los el que necessitin per aquest procés de transformació: “Necessitem que tingueu tots els recursos disponibles. Com a Govern estem fermament compromesos a acompanyar-vos en la vostra missió”.

De la mateixa manera que han fet Elena i Estela, Aragonès també ha felicitat els agents que van detenir el presumpte violador d’Igualada i ha posat l’accent en la lluita contra la violència masclista demanant que el cos “es bolqui” contra aquesta xacra.

Un altre repte que ha posat sobre la taula de la policia és el de la ciberseguretat, pocs dies després de saber que ell i altres líders independentistes van ser espiats amb el software Pegasus.

Finalment, ha celebrat que en aquesta legislatura s’hagi incrementat el sostre d’efectius fins a 22.000 membres i ha recordat que en els propers anys caldrà trobar la manera d’incorporar al cos entre 7.000 i 8.000 nous agents que “rejoveniran” la institució.

Guardonats

D’altra banda, 289 membres del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. Se n’ha concedit una d’or amb distintiu vermell. També s’han lliurat 17 medalles de bronze amb distintiu vermell i 4 medalles d’argent amb distintiu blau. La majoria de condecoracions es corresponen a medalles de bronze amb distintiu blau, en total 268, una part de les quals s’han lliurat en l’Acte Nacional celebrat aquest matí.

Igualment, s’han condecorat amb medalles de bronze amb distintiu blau 11 membres de la Direcció General de la Policia per la seva trajectòria. Destaca, a més, la medalla d’argent amb distintiu blau que s’ha concedit a la cap de Processos Selectius, Montserrat Ventura, pels seus prop de quaranta anys de servei.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut