Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Espanya insisteix en la seva oferta de port a l’Open Arms però l’ONG ho veu “incomprensible”

|

- Publicitat -

El Gobierno ha ofert port a Espanya al buc humanitari de l’ONG Proactiva Open Arms, perquè desembarquin els 107 migrants que segueixen a bord del vaixell després de 18 dies a la deriva al Mediterrani, però l’ONG diu que és una decisió “completament incomprensible” navegar durant tres dies en “condicions climàtiques adverses” i amb les persones “esgotades” estant a 800 metres de les costes de Lampedusa.

“Amb el nostre vaixell a 800 metres de les costes de Lampedusa, els estats europeus estan demanant a una petita ONG, com la nostra, que faci front a 1.000 milles i 3 dies de navegació, en condicions climàtiques adverses, amb 107 persones esgotades a bord”, subratlla l’ONG Proactiva Open Arms en un comunicat.

Publicitat

Encara que en el comunicat, Open Arms assegura que aquesta decisió que el buc es dirigeixi a Espanya, concretament, “a Mallorca”, és fruit d’un “acord” entre Itàlia i Espanya, el Govern espanyol ha desmentit que existeixi cap acord amb el país veí.

L’única cosa certa, segons asseguren des de l’executiu, és que “el govern d’Espanya ha ofert a l’Open Arms poder dirigir-se al port espanyol que estigui més proper en la seva ruta”.

També assenyalen que han sol·licitat al buc humanitari que els plantegin les seves necessitats per navegar de manera segura fins a Espanya però indiquen que no han rebut resposta.

“Donada l’emergència humanitària a bord, els ports espanyols es mantindran a la disposició de l’Open Arms, als responsables del qual el govern ha sol·licitat que exposin les seves necessitats i les del passatge per navegar cap a Espanya de manera segura. Fins al moment no hem rebut una contestació clara i directa”, han subratllat a Europa Press fonts de l’executiu.

Des del Govern insisteixen que “Espanya és l’únic país disposat a acollir-lo en el marc d’una solució europea, ordenada i solidària”. A més, afegeixen que el propòsit de l’executiu ha estat a tot moment “propiciar aquesta solució comuna, que, quan pugui produir-se el desembarcament, prosseguirà amb el repartiment dels migrants acordat per sis països de la UE”, entre ells, Espanya.

A més, el Govern espanyol considera que l’executiu italià “està incomplint la llei en impedir el desembarcament dels migrants a Lampedusa o qualsevol altre dels seus ports propers”.

Garantir un port segur

Per la seva banda, l’ONG Proactiva Open Arms considera “indispensable” que “Itàlia i Espanya assumeixin la responsabilitat de garantir, posant els mitjans necessaris, el que aquestes persones finalment desembarquin en un port segur”.

“És urgent acabar ja amb l’experiència inhumana i inacceptable que estan vivint les persones que hem rescatat al mar”, han precisat. Segons afegeixen, des d’Open Arms han “complert” amb “el deure protegir els drets humans d’aquestes persones, seguint els convenis internacionals” i continuaran amb la seva tasca “fins a trobar una veritable solució”.

L’ONG recorda que a bord tenen “una situació de greu crisi psicològica” i “nombrosos casos de fragilitat” tal com constata, segons assenyalen, un informe mèdic psicològic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut