Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Espanya i la seva paradoxal actitud amb les armes: Ajuda Ucraïna i l’Aràbia Saudita en contextos oposats

Pedro Sánchez ha anunciat que finalment entregarà “material militar ofensiu” a la resistència ucraïnesa per l’atac de Rússia

Agències 02/03/2022

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya entregarà directament “material militar ofensiu” a la resistència ucraïnesa per afrontar l’atac de Rússia. Fins ara Sánchez havia descartat l’enviament d’armes a Ucraïna al marge de la Unió Europea, que destinarà un fons de 500 milions d’euros a enviar ajuda militar als ucraïnesos. En una compareixença aquest dimecres al matí al Congrés, el president espanyol ha explicat el canvi de criteri i l’ha justificat pel que alguns grups havien “posat en qüestió el compromís” del govern espanyol amb Ucraïna. Sánchez ha argumentat que per al govern d’Espanya és “fonamental la unitat de tots” en aquest tema.

Sánchez també ha avançat que Espanya inclourà Rússia en la ‘llista negra’ de paradisos fiscals i ha avisat el president rus, Vladímir Putin, que les sancions vigents es mantindran fins que abandoni Ucraïna i “torni a les fronteres” prèvies a la invasió.

El president del govern espanyol ha defensat que Espanya és el quart donant del fons europeu per enviar armament a Ucraïna i ha afirmat que cal una resposta “europea, coordinada i unida” a l’atac de Rússia, ja que és un “atac a Europa” i els seus valors.

“Hem d’estar units i ser contundents en la resposta”, ha insistit Sánchez, que ha avisat que aquesta crisi serà “llarga” i tindrà conseqüències econòmiques per a l’estat espanyol. Un discurs que a priori pretén ser heroic, queda completament destrossat quan s’indaga una mica en les actituds que té Espanya amb la venda i exportació d’armes. Antonio Baños ho ha definit molt bé en una piulada que retreu al Gobierno que mentre exporta armes per ajudar Ucraïna, un estat que està sent envaït, també n’exporta als amics de l’Aràbia Saudita, ajudant a l’ocupació acarnissada i sense miraments del Iemen.