Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

[ESCÀNDOL] La Junta Electoral permet a dos feixistes de l’atac a Blanquerna ser candidats de la Falange a Madrid

L’ens afirma que no s’acredita que estiguin complint pena de presó ni que estiguin privats del dret de sufragi

Agències 16/04/2021
Manuel Andrino parlant amb manifestants que li deonaven suport el setembre del 2017.

La Junta Electoral Provincial de Madrid ha autoritzat que Manuel Andrino Lobo i Jesús Fernando Fernández Gil, dos dels condemnats per l’atac a la seu de la delegació del Govern a Madrid, el centre Blanquerna, el 2013, es presentin com a candidats a les eleccions de l’assemblea madrilenya del 4 de maig amb Falange. L’associació Drets havia presentat un recurs contra la llista de la formació d’extrema dreta amb l’argument que Andrino i Fernández estan condemnats amb sentència ferma. En canvi, la Junta Electoral madrilenya considera que no s’acredita ni que es trobin complint pena privativa de llibertat per sentència ferma ni que estiguin privats del dret de sufragi, igualment per sentència ferma.

És per això que la Junta resol que “no procedeix alterar” la candidatura de la Falange Española de las JONS. Andrino és el cap de la llista que el partit falangista presenta als comicis, mentre que Fernández hi concorre com a número vuit.

El juliol passat, el Tribunal Suprem va condemnar Andrino a dos anys i set mesos de presó i Fernández a dos anys i vuit mesos com a autors de delictes de desordres públics i incitació a l’odi.

Andrino també està sent processat a un jutjat de Barcelona acusat d’incitar a l’odi en un discurs del 12 d’octubre del 2013 a Montjuïc. El cap de llista de la Falange va tornar a participar l’any passat a Blanquerna en un acte ultra coincidint amb la Diada.

Aquest assaltant de Blanquerna ja s’havia presentat en unes llistes electorals amb motiu dels comicis europeus de 2014 amb la candidatura d’extrema dreta ‘La España en Marcha’.

A principis d’abril, l’Audiència Provincial de Madrid va aturar l’ingrés a presó de deu dels catorze condemnats per l’atac a l’espera que el Tribunal Constitucional resolgui els recursos d’empara que han presentat. Pel que fa als altres quatre, dos estan a l’espera que el Tribunal Suprem informi sobre peticions d’indult i dos més estan en crida i cerca. Cap dels catorze ha entrat encara a presó pels fets de l’11 de setembre del 2013.