Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

ESCÀNDOL | La cúpula d’Interior i de la policia espanyola conspirava contra l’independentisme per WhatsApp

|

- Publicitat -

L’independentisme era una amenaça per a l’Estat espanyol i el seu govern d’aleshores, encapçalat pel PP, ho sabia prou bé. Per aquest motiu, es van ordenar tot de campanyes de descrèdit al marge de la legalitat per tal de perseguir i manipular el moviment i els seus líders. Una d’aquestes operacions és l’Operació Catalunya, que per primera vegada serà investigada als jutjats espanyols. L’altra, el cas Kitchen, el qual si bé no estava relacionat amb l’independentisme, ha patit un gir important en descobrir-se centenars de missatges intercanviats entre la cúpula del Ministeri d’Interior i de la policia espanyola en els quals difamaven l’independentisme amb notícies falses filtrades als mitjans.

L’octubre del 2012, segons ha avançat en exclusiva ‘El País‘, Interior va engegar una estratègia de difamació difonent informacions falses sobre els líders independentistes, donada la força que havia agafat el moviment independentista. Aquesta campanya ha quedat retratada en els centenars de WhatsApp que, entre els anys 2015 i 2019, van intercanviar el que era el número 2 d’Interior i Secretari de Seguretat, Francisco Martínez, i el màxim dirigent de la policia espanyola, Eugenio Pino.

Publicitat

El mateix mitjà ha tingut accés a alguns d’aquests missatges que tan bé exemplifiquen el funcionament de l’Estat espanyol i la seva suposada democràcia. Alguns d’aquests ‘WhatsApps’ demanaven “fer molt soroll” durant els escorcolls dels domicilis i empreses de la família Pujol: “Eugeni, hem d’estar damunt del d’avui per fer molt soroll… Molta ‘posada en escena’ de la UIP“, escrivia Martínez, mentre Pino li responia que “una de les interlocutòries ha hagut de ser rectificada. El resultat, considerant les limitacions, és raonablement satisfactori”. La conversa continua: “Tant de bo! Demà la premsa catalana va ‘a tope’. El jutge s’enfadarà. Que no ens enganxi per sorpresa”, responia Martínez.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"

Els dos dirigents d’Interior i de la policia també van intentar inculpar Trias buscant-li comptes a Suïssa: “Ens apareixen comptes de Convergència a Suïssa. A nom de Fòrum Barcelona i Catdem”, enviava Pino, que assegurava a Martínez que la informació era fiable i que tindrien els papers. Tanmateix, quan van obtenir-los, aquests no eren el cas de corrupció que els dos dirigents s’havien imaginat, però això no va impedir-los filtrar la informació, la qual posteriorment va ser desmentida pel mateix banc suís.

També van intentar aprofitar un desallotjament d’okupes per tornar a carregar contra Trias: “Interessa moure molt això dels okupes de Barcelona… especialment el lloguer que els pagava Trias quan era alcalde. Qui ens pot enviar una còpia ràpida sobre això? I sobre okupes i Colau” demanava Martínez. El seu inestimable company, Eugenio Pino, responia: “No et preocupis, ara mateix m’hi poso… Ja he estat amb el notari. Anirà a denunciar a les 19 i li hem ofert un escombrat i un contacte”.

A banda de desacreditar l’independentisme, els dos alts càrrecs també van orquestrar la mateixa campanya contra Podem, que en aquells anys també experimentava un creixement important que, igual que el moviment català, feia tremolar els fonaments de l’Estat espanyol.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut