Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024
Edició 2241

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 13 de setembre del 2024

ERC vota a favor de la tramitació d’una iniciativa del PP que busca fer comparèixer més Sánchez al Congrés

Francesc-Marc Álvaro diu que la iniciativa permetria augmentar la transparència i el control parlamentari

|

- Publicitat -

El diputat d’ERC al Congrés Francesc-Marc Álvaro ha anunciat aquest dimarts el vot a favor de la seva formació a la presa en consideració d’una proposició de llei del PP que busca obligar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a comparèixer més al Congrés per explicar les decisions en política exterior. La iniciativa, que no està clar que obtingui prou suports per superar aquest primer escull quan es voti al vespre, ha arribat al Congrés coincidint amb el reconeixement de l’estat palestí i en el marc del xoc entre el PSOE i els seus socis, especialment amb Sumar, per l’acord signat aquest dilluns entre Pedro Sánchez i Volodímir Zelenski per destinar 1.000 milions d’euros a ajuda de defensa i seguretat a Ucraïna.

Publicitat

En aquest primer debat al Congrés, els grups no voten els fons de la iniciativa –que es podrà modificar durant el seu pas en comissió- sinó que només decideixen si obren la porta, o no, a la seva tramitació a la cambra baixa.

El text presentat pels populars proposa que el president del govern espanyol estigui obligat a comparèixer al Congrés o al Senat abans dels consells europeus per informar sobre les posicions que adoptarà a l’ordre del dia previst, i també per explicar les raons de “qualsevol decisió en política exterior que suposi un canvi respecte a qüestions contemplades a l’Estratègia d’Acció Exterior”.

Durant el debat, el vicesecretari de política institucional i candidat del PP al 9-J, Esteban González Pons ha afirmat que el fet que Sánchez decideixi la política exterior sense consens ni tan sols del seu Consell de Ministres, i sense el coneixement del Congrés dels Diputats és una mostra de la “degradació” a la que s’enfronten les democràcies. “El president Sánchez ha adoptat el viciós costum de no consultar el parlament en els seus cops de volant en política exterior”.

Ha citat com a “exemples vergonyosos” d’aquest suposat comportament de Sánchez el canvi de criteri sobre el Sàhara, l’acord d’armament per a Ucraïna “que estava aprovat en secret des del 16 d’abril”, o el reconeixement de l’Estat de Palestina per part del Consell de Ministres d’aquest dimarts.

González Pons ha incidit en les tensions internes entre el PSOE i Sumar per l’acord d’Ucraïna: “La vicepresidenta Yolanda Díaz ha dit avui que el govern no és transparent. Si l’han enganyat i va aprovar enganyada la despesa per a Ucraïna ha d’anar immediatament a la Fiscalia, perquè és un delicte. I si sabia el que aprovava i ara està fent teatre, és millor que deixi el teatre i potser també la política”.

Tota la resta de grups –i especialment els socis de l’executiu de Sánchez- han criticat la doble vara de mesurar del PP, que va remar en direcció contrària quan governava amb Mariano Rajoy a la Moncloa. En tot cas, alguns han deixat entreveure una possible abstenció.

Un d’ells ha estat el portaveu del PNB, Aitor Esteban. S’ha mostrat “sorprès” per la proposta del PP i l’ha atribuït a les intencions dels populars d’incidir en les discrepàncies internes entre el PSOE i Sumar. En tot cas ha afirmat que considera que el president del govern espanyol no hauria de repetir les compareixences, i per tant si ho fa abans dels consells europeus no ho hauria de fer després.

Et pot interessar  El govern espanyol reitera que l'acord d'ERC i el PSC "no parla de concert econòmic" però insisteix a "complir-lo" després de l'amenaça d'ERC

El portaveu de Bildu, Jon Iñarritu, també ha apuntat a una possible abstenció. Ha afirmat que malgrat la manca de “credibilitat” del PP en aquesta qüestió, el seu partit “d’entrada” no veu malament que Sánchez hagi de comparèixer més al Congrés.

El diputat de Junts Josep Maria Cruset ha destacat també la contradicció entre les accions del PP quan governava Rajoy amb la voluntat de fer comparèixer Sánchez. “Està clar que ara, quan s’ho miren des de l’oposició, necessiten les coses diferents i demanen aquesta modificació”, ha dit.

Amb tot, Cruset ha criticat el “menyspreu” de Sánchez i el govern espanyol al Congrés en les explicacions sobre la política exterior. “Uns i altres menystenen el rendiment de comptes a aquesta cambra”, ha dit, però “si aquesta proposta aconsegueix la presa en consideració podrem incorporar qüestions vinculades a la projecció exterior de la Generalitat”.

El diputat d’ERC Francesc-Marc Álvaro ha destacat també les contradiccions del PP, però ha estat l’únic que ha anunciat directament el vot a favor d’ERC a la tramitació de la iniciativa del PP. Segons Álvaro, és una proposició “interessant” que “té algunes virtuts, perquè connecta amb la necessitat de transparència a la cambra” i perquè suposa un “augment del control parlamentari”.

“Sense control del Parlament, el que hi ha és el perill de l’arbitrarietat”, ha dit. Álvaro ha recordat al PSOE que la responsabilitat política passa per explicar “el perquè de cada decisió”, i ha citat com a exemple que “avui dia el cop de volant” respecte al Sàhara encara “és un enigma”.

Malgrat les discrepàncies entre el PSOE i Sumar, el diputat de Sumar Agustín Santos ha afirmat que l’únic objectiu de la proposició de llei del PP és dotar-se d’un “dret de vet i de tutela” que és “anticonstitucional” sobre la política exterior del govern espanyol. El PP, ha afirmat, només busca “bloquejar el govern” en qüestions com el reconeixement de l’estat palestí i bloquejar la capacitat de decisió del president espanyol.

El diputat de Vox José María Sánchez ha afirmat que la proposta del PP és “insuficient”, i ha emplaçat els populars a presentar una moció de censura.

El PSOE no tanca la porta a la iniciativa, tot i que el diputat Sergio Gutiérrez, ha recordat al PP que “en democràcia no hi ha presidents il·legítims”, sinó que emanen de la sobirania popular. “Sembla que al PP no li prova el protagonisme del president espanyol i el seu lideratge i respecte en matèria de política exterior”, i “entenc que no els agradi, però d’aquí a negar-li potestats constitucionals hi ha una diferència notable”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut