Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

ERC situa la llei d’amnistia com a “línia vermella” per a investir Sánchez

L'amnistia, el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit fiscal són les condicions que els republicans posaran sobre la taula per a una investidura de Pedro Sánchez

|

- Publicitat -

Esquerra Republicana ho té clar, i tramitar la llei d’amnistia serà una “línia vermella” per a votar a favor de Pedro Sánchez en el pròxim ple d’investidura. Així, la llei d’amnistia, el traspàs de Rodalies i la reducció del dèficit fiscal són les tres condicions clau que els republicans posaran al PSOE a canvi del seu imprescindible suport, després que els resultats de les eleccions del 23-J donessin als partits independentistes la clau de la governabilitat espanyola.

La diputada d’ERC al Congrés Teresa Jordà ha parlat clar i català aquest matí en una entrevista a RAC1, durant la qual ha insistit en aquestes tres condicions bàsiques que el seu partit imposarà a canvi dels vots dels seus 7 diputats. A la vegada, però, Jordà ha recordat que és una temeritat” que el PSOE doni per fet els vots de la seva formació.

Publicitat

Tal com ha exposat Jordà, els partits independentistes tenen “una oportunitat d’or”. La diputada ha admès que la millor estratègia per aconseguir fer realitat les principals reclames de l’independentisme implica allargar la mà a Junts, tal com va fer el passat dijous el president de la formació republicana, Oriol Junqueras, perquè aquesta oportunitat d’or “brillarà més si treballem plegats”.

Per aquest motiu, Jordà ha celebrat el vot favorable dels de Míriam Nogueras per a investir Armengol com a presidenta del Congrés. En aquest sentit, l’exconsellera ha insistit que la força de 14 diputats (sumant els d’ERC i Junts) pot ser “muscular i molt important” a Madrid i que la seva formació sempre ha intentat negociar amb la formació de Nogueras, també per constituir la Mesa del Congrés. La prioritat dels republicans, doncs, encara és fer un front comú amb Junts per teixir una estratègia conjunta de cara a la investidura. “Estic convençuda que té molt sentit treballar junts i és el que entendria la ciutadania”, ha destacat.

Jordà ha tornat a fixar les tres línies vermelles per a oferir els vots a Sánchez: traspàs de Rodalies, amnistia i la reducció del dèficit fiscal, però ha afirmat que el més rellevant “és negociar”, una estratègia que diu que no sempre ha estat “la prioritat” de Junts. Així mateix, ha expressat que “mai s’està totalment satisfet en una negociació”, però que ERC “ha fet molta feina que s’ha menystingut” durant aquests tres anys i mig amb els pactes amb el PSOE.

Et pot interessar  Wagensberg es retroba amb els diputats d'ERC a Suïssa sis mesos després de marxar a l'exili

Respecte a la llei d’amnistia, Jordà ha explicat que la prioritat és que el PSOE la deixi tramitar, però perquè això sigui possible era “extremadament necessari” que es constituís la Mesa del Congrés. “Si no, és impossible poder fer política”, ha argumentat. Preguntada per l‘eliminació de la frase del comunicat en què es feia referència a la llei d’amnistia, Jordà ha defensat que el partit parlava “de repressió, és exactament el mateix”. “Demanavèm que l’Estat es comprometi amb la fi de la repressió de la causa general contra l’independentisme, evidentment per totes les vies legals i jurídiques”, ha asseverat.

La diputada també s’ha pronunciat respecte al fet d’incloure els agents de la guàrdia civil i la policia espanyola investigats per les càrregues de l’1-O. Jordà ha dit que incloure’ls o no, “ho haurà de determinar el PSOE”, però que quan ERC pensa en aquesta llei ho fa posant el focus “en totes aquelles persones que d’una manera flagrant han estat criminalitzades pels fets de l’1-O”. “Dels policies, però, també en parlarem”, ha sentenciat.

D’altra banda, Jordà també ha explicat la via per la qual els republicans volen aconseguir formar grup propi a Madrid. ERC no arriba al 15% diputats per demarcació que es requereix per a formar grup al Congrés, però Jordà espera que “fent una mitjana” de les quatre demarcacions, es pugui “interpretar” que compleixen amb el requisit. Si no és així, el PSOE els hauria de cedir 8 diputats. “Hi ha vàries fórmules, però hem de ser capaços de trobar la idònia”, ha apuntat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut