Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

ERC retreu a Sánchez que no confinés Madrid i li recorda que “els hospitals no necessiten militars, sinó més mitjans”

|

- Publicitat -

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha retret aquest dimecres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no confinés Catalunya i Madrid, i li ha recordat que la manca de previsió sobre els efectes del coronavirus ha derivat ja en 500 morts. En un discurs contundent de rèplica a la compareixença de Sánchez, Rufián ha demanar al president espanyol “menys unitat patriotera de cartró pedra i més sanitat pública”. “Els hospitals no necessiten militars, sinó més mitjans i personal sanitari”, ha recordat. En aquest sentit ha demanat que s’ampliïn les mesures adoptades amb una moratòria als lloguers, la suspensió del pagament dels serveis bàsics i que es destini el 40% del pressupost militar a la sanitat pública.

El portaveu d’ERC ha afirmat que la seva formació no pretén fer de la gestió de la crisi una batalla política, tot i que ha retret a l’executiu espanyol la manca de previsió sobre els efectes del coronavisus que ja ha creat –ha recordat- 500 morts.

Publicitat

“Avui Espanya és el quart país amb més infectats de tot el planeta, i la demora i la incompetència davant el que tenim davant no comporta pèrdua de vots, sinó pèrdua de vides”, ha dit.

“És absurd veure Madrid sense confinar”

Per això ha retret a Sánchez que no hagi adoptat mesures com el confinament de Madrid i Catalunya. “És absurd veure Madrid sense confinar o un vagó de metro a Barcelona de gent obligada a anar a treballar”, “tenim el país a la UCI i el metge se n’acaba d’assabentar”, ha sentenciat.

En aquest marc, ha advertit que “la crisi sanitària passarà però la crisi econòmica prevaldrà”, perquè “ens enfrontem al major sacrifici econòmic des de la crisi estafa del 2008”.

Per això ha demanat que s’ampliïn les mesures anunciades, perquè “qui pensi que amb tocs de pandereta i corneta o amb portades amb el logo d’un ministeri això se solucionarà, passarà a la papereta de la història”.

“Menys Guàrdia Civil i exèrcit per donar tranquil·litat i més recursos per a una sanitat que clama tenir més mitjans per execir dignament la seva professió”, ha sentenciat. L’única recepta vàlida, ha apuntat, és la de la “despesa social” i “el millor aplaudiment a la sanitat és no retallar mai”.

Per això ha anunciat que ERC proposa un paquet de mesures de lluita contra el virus i de mesures econòmiques i socials per la crisi que sen deriva. Entre altres un enduriment de l’aïllament i el confinament.

“Si ja van ser irresponsables una vegada amb el no confinament territorial, no ho siguin ara amb el no confinament individual, que cal fer casa a casa i família a família”.

També ha demanat “una reducció del pressupost militar en un 40% per dedicar-lo íntegrament al sistema públic de salut”, i com a alternativa que es destinin els recursos del desplegament militar actual “íntegrament a mitjans per a metges i infermers, perquè els hospitals estan al llindar del col·lapse”.

També ha demanat que s’amplïi la moratòria anunciada per a les hipoteques al lloguer per a tots els afectats per la crisi, perquè “el 70% dels desnonaments actuals són a gent que està de lloguer”.

Entre altres, també una moratòria genera i directa de les quotes de la Seguretat Social i quotes d’autònoms, IVA i ajudes específiques a autònoms, tal com ha anunciat la Generalitat, així com la suspensió del pagament de serveis bàsics com llum, aigua i gas, com ha fet Macron a França.

“Investigarem cada euro” de l’herència del rei Joan Carles

Al tram final del seu discurs, Rufián ha mencionat l’escàndol per les societats del rei Joan Carles amb fons de procedència d’Arabia Saudí. “Investigarem fins l’últim euro de bussines amb sàtrapes saudis”, ha advertit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut