Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

ERC, PSC, CUP i comuns s’alien per posar la lupa a les polítiques de transformació “real”

|

- Publicitat -

En un context on l’extrema dreta està pujant arreu d’Europea, els quatre partits d’esquerra, o que així es fan anomenar, s’han unit per apostar amb les polítiques de transformació “reals” davant la crisi actual. Així mateix, ERC, PSC, CUP i comuns ho han fixat com un dels principals reptes de les esquerres avui dia.

S’ha presentat a la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) on hi ha participat Oriol Junqueras, Ferran Pedret, Jéssica Albiach i Maria Sirvent per debatre sobre quin ha de ser el paper de les esquerres en el context de crisi actual.

Publicitat

Les quatre formacions polítiques han admès que tot i que tant a Catalunya com a l’Estat els governs són majoritàriament d’esquerres, no s’està impulsant “una agenda de transformació”. Durant el debat tant Albiach com Sirvent han assenyalat el “panorama desolador” de les esquerres, que han assegurat que estan “en crisi”. Des de la CUP han remarcat que cal un nou model productiu i de consum i el control dels serveis estratègics, tot i que Sirvent ha subratllat que dins del marc de l’estat espanyol no es pot fer polítiques transformadores de veritat. “Cada vegada que s’intenta fer una política que respongui a les necessitats de la gent els poders econòmics fan xantatge i s’hi sucumbeix”, ha lamentat. Per la seva banda, Pedret ha situat com a repte aconseguir que l’esquerra dibuixi un horitzó “no només desitjable sinó viable”. Al seu parer, cal un “rearmament ideològic i organitzatiu” de les esquerres, que creu que ara no hi és perquè s’actua només “a la defensiva”. Junqueras ha coincidit amb Pedret que cal evitar el discurs de la por i ha afegit que “és inútil recrear-se en el pessimisme” perquè “no ajuda a conquerir futurs millors”.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

Tot i això, s’han generat tensions quan s’ha parlat tant de la candidatura dels Jocs d’hivern com l’actuació policial a Melilla. Dos temes que han fet enfrontat els quatre partits.

Pel que fa a la falta d’acord entre Catalunya i l’Aragó el COE donés el projecte per mort, però el Govern de la Generalitat mantingui la intenció de redactar el projecte tècnic, tant Albiach com Sirvent han aprofitat el debat per retreure a ERC que donin suport al “macroprojecte” tot i han retret que no el projecte no respon als principis d’esquerres. Junqueras, que no ha volgut entrar a la polèmica, ha dit que algunes edicions dels Jocs Olímpics històricament s’han celebrat en països governats per partits d’esquerres i ha posat en dubte que el projecte no pugui ser liderat per un govern progressista.

D’altra banda, en referència l’actuació policial a la frontera de Melilla que va provocat 37 morts, s’ha criticat des de la CUP la resposta de Pedro Sánchez avalés la gestió del cas i ha aprofitat per acusat i exemplificar com el PSC “no és d’esquerres”. Per la seva banda, Albiach ha marcat distàncies amb la posició del PSOE al Gobierno i ha insistit que des de Podem s’ha denunciat “l’assassinat” dels migrants.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut