Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

ERC proposarà l’amnistia i l’autodeterminació a la taula independentista per negociar amb l’Estat

Els republicans mostren “escepticisme” vers el PSOE en l’esborrany de suggeriments per a la trobada

Agències 15/01/2020
Primer pla del coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, amb altres dirigents del partit a la seu de la formació, en roda de premsa. Imatge del 9 de gener del 2019
ERC portarà a la taula de partits i entitats independentistes d’aquest dimecres l’amnistia i un referèndum d’autodeterminació com a propostes per a la mesa de diàleg amb l’Estat, segons consta a l’esborrany de suggeriments dels republicans, al qual ha tingut accés l’ACN. Els republicans volen que el dret a decidir i la fi de la “repressió” siguin punts centrals d’aquesta reunió que ha de servir per coordinar les negociacions amb l’Estat. La proposta d’ERC subratlla que l’amnistia serveixi per anul·lar “tota suposada responsabilitat jurídica” tant dels processats actuals com futurs, així com de les persones perseguides i investigades per l’1-O. A més, el document apunta que el conflicte “només es pot resoldre votant”. D’altra banda, ERC mostra “escepticisme” vers al PSOE i cap als resultats que es poden obtenir de l’acord d’investidura.
L’esborrany d’ERC -enfocat cap a la taula de partits i entitats independentistes- també constata que seure en una mesa de negociació “no sotmesa a les limitacions constitucionals amb els dos governs com a interlocutors d’igual a igual ha de representar, necessàriament, la fi de la via repressiva i l’inici de la via política”. En aquesta mesa de diàleg amb l’Estat, doncs, ERC sosté que s’hi ha de poder parlar de “repressió” i “persecució política i judicial”.

Tot i l'”escepticisme” d’ERC cap al PSOE, els republicans consideren que l’acord d’investidura és una “oportunitat” que cal saber aprofitar: “Ens sobrarien els motius per no haver-nos ni assegut. Ens sobrarien els motius per no plantejar-nos facilitar la investidura. I què? El que hem prioritzat és la responsabilitat i el fer política: és a dir, construir una Mesa de negociació que ens porti a votar sobre el nostre futur polític. Avancem”, conclou l’esborrany.