Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC proposa una llei de finançament perquè la Generalitat recapti tots els impostos mentre Catalunya no sigui independent

Els republicans consideren "absolutament necessari" compensar l'infrafinançament històric i l'espoli fiscal que l'Estat espanyol ha perpetrat a Catalunya

|

- Publicitat -

El grup d’ERC al Parlament fa un pas endavant i proposa una llei de finançament singular per a Catalunya que contraresti l’infrafinançament crònic i l’espoli fiscal que l’Estat espanyol du a terme des de temps immemorables. La proposició de llei atorga a la Generalitat la capacitat de gestionar i recaptar els impostos mentre Catalunya no sigui independent. La proposta de normativa s’emmarca en les conclusions registrades aquesta setmana de la Comissió d’Estudi sobre el Deute Històric de l’Estat amb Catalunya (CEDHEC), presidida per Josep Maria Jové.

Compensar el dèficit fiscal és una de les prioritats d’Esquerra per encarar les negociacions de la investidura del govern espanyol, així com el traspàs de Rodalies, que s’emmarca en les mesures per avançar en el benestar de la ciutadania, l’amnistia i l’autodeterminació. Així, la proposta llançada aquest diumenge, 17 de setembre, és senzilla: que la Generalitat recapti i gestioni tots els impostos mentre el país no sigui independent. A banda d’aquest fet clau, el CEDHEC també preveu mesures de reparació prèvies per pal·liar el deute històric econòmic acumulat per l’Estat, el qual augmenta dia rere dia, tal com pot veure’s a continuació.

Publicitat

ERC considera “absolutament necessari” compensar l’infrafinançament, tenint en compte que el nou model només corregiria el dèficit a partir de l’entrada en vigor de la nova proposta de llei. D’altra banda, els republicans també apunten que l’aportació de Catalunya a la seguretat social ha estat, de forma continuada, “molt més gran” que les prestacions rebudes, motiu pel qual sostenen que davant una Catalunya independent, l’Estat espanyola hauria de compensar les futures pensions de les persones que tindran dret a rebre-les en un futur un cop jubilades.

Et pot interessar  Albiach critica les hipotètiques aliances del PSC i ERC amb Junts
Publicitat

Opinió

Minut a Minut