Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

ERC proposa al Congreso despenalitzar el delicte d’injúries contra la corona del Codi Penal

“L’Estat espanyol ha de superar aquestes censures” i assegurar el “ple” exercici de la llibertat d’expressió, defensa

Avatar
Agències 11/08/2020
El diputat d'ERC Gabriel Rufián, al seu escó del Congrés dels Diputats el 5 de gener del 2020. (Horitzontal)

ERC ha registrat una proposició de llei al Congrés per despenalitzar el delicte d’injúries a la corona. Els republicans defensen que les mostres de rebuig o crítica a la monarquia s’emmarquen en l’exercici de llibertat d’expressió i “una democràcia avançada i moderna ha d’assegurar a la ciutadania” que pot exercir aquest dret amb plenitud. “L’Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d’un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família”, diu el text registrat pels republicans. La proposta implica suprimir l’apartat 3 de l’article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal.

Justament fa pocs dies una entitat monàrquica va denunciar el vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, per aquest delicte i la Fiscalia ha obert una investigació. La proposta dels republicans cita com a exemples el cas de la portada de ‘El Jueves’ el 2007; “la persecució el 2012 del raper mallorquí Valtònyc” o d’un regidor de Santa Coloma de Gramenet i activistes de la CUP i Arran per la crema d’imatges del monarca.

ERC cita el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i argumenta que cal “adequar” la legislació estatal al que estableix sobre la llibertat d’expressió.