Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

ERC no pot aprovar la llei del Pla estadístic que va promoure l’exconseller Giró per les abstencions de Junts i la CUP

|

- Publicitat -

ERC es queda sense aprovar el Projecte de llei del Pla estadístic després que, durant la sessió plenària d’aquest dimecres, 19 d’octubre, al Parlament, Junts i la CUP s’hagin abstingut en la votació, i la resta d’agrupacions hi votessin en contra, deixant ERC sola. El projecte de llei va ser inicialment promogut per l’exconseller de Junts Jaume Giró, que liderava la conselleria d’Economia i Hisenda, motiu pel qual els republicans no entenen el viratge del que fins fa poc era el seu soci de govern, el qual també havia promès fer una oposició “responsable”. El diputat de Junts, Joan Canadell, ha defensat la posició del seu grup de les crítiques d’ERC, assegurant que malgrat ser una llei “fàcilment votable”, aquesta manca de “visió d’Estat”. Amb tot, la llei tenia l’objectiu de convertir l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), en un organisme de recerca i avaluació de les polítiques públiques potenciant el paper de l’estadística i les dades.

L’agrupació republicana ha emès un comunicat posterior a la votació, en el qual tillen de  “tacticisme estèril” la postura l’oposició en general. “És incomprensible la incoherència”, ha apuntat ERC, després de veure com Junts forçava la primera derrota del nou Govern de Pere Aragonès en solitari. El diputat republicà Lluís Salvadó ha assegurat que la decisió dels grups respecte de la llei “frega el surrealisme”.

Publicitat

Aquesta situació de contradicció xoca a ERC, ja que la setmana passada, en comissió parlamentària, Junts va votar a favor del dictamen sobre la norma, i el mateix Canadell havia aplaudit el text, ressaltant-ne els “aspectes innovadors”. I no només això: el mes de maig, el projecte de llei del Pla estadístic va superar el debat a la totalitat. Durant aquell debat parlamentari, Giró va defensar la importància de les dades estadístiques per dissenyar polítiques públiques.

Et pot interessar  El Govern aprova la llei de l'Estatut dels Municipis Rurals perquè es tramiti al Parlament la pròxima legislatura

En ser qüestionat pel sobtat canvi d’opinió de Junts respecte del Projecte de llei, Canadell ha assegurat que el vot del seu partit no és favorable perquè el president de la Generalitat, Pere Aragonès, “ha incomplert l’acord d’investidura” i que ha “enganyat” el seu grup: “Ens ha enganyat, per tant, hem perdut la confiança en ell i aquí es veu”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut