Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

ERC, JxCat i la CUP votaran a favor de suspendre les regles fiscals l’any que ve i el següent en el ple del Congrés

L’aixecament dels objectius d’estabilitat pressupostària requereix majoria absoluta

Avatar
Agències 20/10/2020
Pla general del ple del Congrés on s'ha aprovat prorrogar l'estat d'alarma aquest 25 de març del 2020. (Horitzontal)

ERC, JxCat i la CUP votaran a favor de suspendre les regles fiscals l’any que ve i el següent en el ple d’aquest dimarts al Congrés. El portaveu dels republicans a la cambra baixa, Gabriel Rufián, ha afirmat en roda de premsa abans de la Junta de Portaveus que és un “primer pas positiu per no repetir els errors” de l’anterior crisi econòmica i una “molt bona notícia” que s’elimini el “marc austericida”. La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, també ha anunciat el vot a favor per garantir que els ajuntaments catalans i la Generalitat disposen de liquiditat per afrontar la pandèmia, però ha desvinculat aquest vot de la negociació dels pressupostos. En tot cas, Borràs ha assegurat que l’executiu espanyol actua “tard”.

Des de la CUP, han recordat que l’aixecament dels objectius d’estabilitat pressupostària “no deixa de ser una excepció que ja preveu l’article 135 [de la Constitució] en el seu punt 4, per causes majors”. “Constatem que la crisi sanitària i econòmica marcada per la covid-19 han posat de manifest allò que és imprescindible per la vida: els serveis públics”, sosté la CUP, que considera “que el govern espanyol segueix quedant-se curt en les mesures econòmiques, fiscals i polítiques per combatre la desigualtat i la crisi”.

Els anticapitalistes reclamen que es derogui l’article 135 de la Constitució -que fixa el principi d’estabilitat pressupostaria i va ser reformat després de la crisi del 2008- així com la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local (RSAL).

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, Rufián ha afirmat que la votació d’aquest dimarts no els situa “ni més a prop ni més lluny” de donar-hi suport però ha afirmat que “seria irresponsable no negociar”. En aquest sentit, el portaveu republicà ha dit que cal aprofitar la “força negociadora” per intentar incloure mesures com la regulació dels preus del lloguer.