Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

ERC, Junts, CUP, Comuns i PSC presenten una resolució per aprovar un Pacte Nacional per a la Salut Mental

|

- Publicitat -

Els grups d’ERC, Junts, CUP, PSC i comuns han presentat una proposta de resolució conjunta en la qual demanen que el Parlament insti el Govern a promoure el Pacte Nacional per a la Salut Mental com a estratègia conjunta de país. Es tracta d’una de les propostes que el ple debatrà i votarà aquest divendres en el marc de la sessió monogràfica sobre salut mental, proposada pel president del Govern, Pere Aragonès.

ERC i JxCat també han presentat tres esmenes conjuntes, atès que la cambra insti el Govern a incrementar les places d’hospitalització de dia i completar el desplegament d’equips domiciliari intensiu i d’hospitalització a domicili. Els grups han fet més propostes per preveure suïcidis i contra l’estigma de les malalties mentals.

Publicitat

També proposen que el Parlament exigeixi el compromís del Govern en el Pacte Nacional de salut Mental a destinar recursos suficients a la lluita contra l’estigma per implementar campanyes per a tota la ciutadania.

D’altra banda, a les seves particulars propostes conjuntes, JxCat i ERC volen que el Parlament insti el Govern a crear accions de suport necessaris per a joves per reincorporar-se a la feina abans de patir un problema de salut mental.

En una altra resolució, reclamen a l’executiu a promoure el lleure educatiu per canalitzar les emocions, detectar trastorns mentals i espais respir amb suport terapèutic per a adolescents i joves.

Pel que fa a les propostes particulars de cada grup, el PSC vol que el Parlament insti el Govern a promoure la formació del professorat per contribuir a la prevenció del suïcidi. A més, el grup majoritari de la cambra també proposa que el ple insti l’executiu d’Aragonès a crear, abans de 6 mesos, una xarxa d’atenció psicològica pública per a infants i joves.

Al seu torn, el grup de Vox vol que el Govern promogui la contractació de professionals d’arreu d’Espanya per reduir la pressió assistencial a Catalunya. I el PPC demana, en una de les seves propostes de resolució, que l’hemicicle insti el Govern a posar en marxa un pla urgent per eliminar les llistes d’espera a la xarxa pública de salut mental.

Et pot interessar  Illa diu que prioritzarà els partits d'esquerres per formar Govern si pot ser investit president

Des de Cs reclamen que la cambra insti el Govern a garantir atenció telefònica en el termini màxim d’una setmana i visita de personal sanitari tan aviat com sigui possible, quan els usuaris sol·licitin cita prèvia per atendre qüestions de salut mental, ansietat o signes de depressió. El partit que es fa dir liberal també proposa que el Parlament insti el Govern a garantir a tota la ciutadania l’equitat en l’accés als recursos i tractament de la xarxa de salut mental. Finalment, Cs vol que la cambra demani a l’executiu que promogui protocols per detectar el ‘bullying’ i l’assetjament a les escoles.

Pel que fa a les propostes d’En Comú Podem, volen que el Parlament declari com a “prioritat” el desplegament de les polítiques públiques per la promoció de la salut mental i el benestar emocional. Els comuns també reclamen que l’executiu garanteixi l’accés als serveis públics de salut mental a tota la població independentment del territori o nivell de renda.

A més, els comuns demanen que el Govern impulsi durant la legislatura l’extensió del Programa Konsulta’m de psicòleg gratuït sense cita prèvia per menors de 22 anys a totes les ciutats de més de 50.000 habitants. Finalment, volen que el Parlament insti el Govern a habilitar un telèfon específic d’atenció ciutadana per al suïcidi i fer-ne una campanya de difusió.

La CUP-NCG, finalment, reclama que el Parlament insti el Govern a promoure una Xarxa de Salut Mental 100% pública, i a implementar un model integral amb els equips d’Atenció Primària. Els anticapitalistes també volen que la cambra insti l’executiu d’ERC i Junts a fer efectiu un Pla Intersectorial de prevenció del suïcidi. Finalment, la CUP proposa que el Parlament insti el Govern a planificar la incorporació de nous professionals de salut mental a la xarxa sanitària pública per assolir la ràtio de 18 psicòlegs públics per cada 100.000 habitants.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut