Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC insisteix en el finançament singular i adverteix Sánchez: “Si vol suport als pressupostos de l’Estat, compleixi”

El president espanyol commina els republicans a "començar a negociar seriosament" els comptes espanyols

|

- Publicitat -

La portaveu adjunta d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha advertit aquest dimecres el president del govern espanyol sobre els incompliments “reiterats” del seu executiu respecte a la inversió i execució del sector públic estatal a Catalunya, i ha insistit en la necessitat que la Generalitat assumeixi l’execució de les inversions mitjançant un traspàs dels recursos, i també d’un finançament singular. “És l’acord que vam subscriure per fer-lo president del govern, amb el seu govern i també amb els seus socis de govern”, ha dit Jordà en referència a Sumar i els comuns, i “si vol que ERC doni suport als pressupostos generals de l’Estat (PGE), compleixi”.

Jordà ha assegurat que la decisió del govern espanyol de no confeccionar les balances fiscals i publicar només les dades crues és una decisió “molt poc elegant” i “extremadament poc transparent” que prova d’amagar la “vergonya monumental” de “l’incompliment reiterat” amb Catalunya i els seus serveis públics.

Publicitat

En aquest sentit, Jordà ha recordat que el 2022 l’Estat només va executar el 42,6% que estava pressupostat a Catalunya, mentre que a Madrid 166%. “No sé què coi negocia amb Ayuso”, ha dit, però “això seu només es pot explicar de dues maneres: per una extrema incompetència o una flagrant mala fe”.

En la seva rèplica, Sánchez ha admès que el seu executiu ha de “millorar” l’execució a Catalunya, però ha assegurat que “en termes globals” el seu govern està “complint” amb Catalunya.

Ha destacat que el seu govern ha incrementat més d’un 40% dels recursos destinats a Catalunya, i ha recordat que els recursos procedents del sistema de finançament autonòmic “assoliran aquest any una xifra rècord de prop de 27.500 milions, un 10,6% més que el 2023”.

Et pot interessar  La justícia madrilenya obre diligències contra Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, per tràfic d'influències

També ha recordat que Catalunya ha rebut 9.233 milions dels fons Next Gen, o que la inversió en habitatge ascendeix a 778 milions, a més “d’importants inversions” en Rodalies, les estacions de Sants, Sagrera, Sant Andreu o Reus, així com la connectivitat de l’AP2 i l’A7.

En tot cas, ha recordat que el seu executiu preveu presentar “durant les pròximes setmanes” uns pressupostos “que atenguin els compromisos adquirits i a les inversions previstes”, i ha emplaçat els republicans a començar a negociar-los “seriosament”, perquè els comptes “seran bons tant per a Catalunya com per a Espanya”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut