Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

ERC i Junts crearan grups de treball sectorials per concretar el programa de Govern

Tot i que s’intensifiquen les trobades entre els equips negociadors l’acord encara està verd

Agències 20/04/2021
Dos dels negociadors, Francesc de Dalmases (JxCat) i Marta Vilalta (ERC), en una sessió de la Diputació Permanent.

Els equips negociadors d’ERC i JxCat estudien crear grups de treball per concretar el programa de Govern. Així ho han explicat fonts dels dos partits en dues converses informals a la premsa aquest dimarts a la tarda al Parlament, després de la reunió d’avui. Segons els republicans, aquests equips es podrien formar ja aquesta setmana, si bé des de Junts no concreten tant. Els dos partits continuen intercanviant-se documents i propostes, i si bé no s’ha avançat substancialment en cap aspecte de contingut, sí que s’ha anat donant forma en qüestions més de metodologia. No s’espera, però, que es tanqui cap acord final per investir Pere Aragonès abans que acabi l’abril. ERC i Junts continuaran demà la negociació.

Les versions dels dos partits no coincideixen en la seva totalitat. Junts considera que ja ha fet el retorn dels documents d’ERC, i ara espera que els republicans responguin la seva proposta de programa de Govern. La formació que lideren Carles Puigdemont -amb Jordi Sànchez capitanejant les negociacions- també reclamen que Esquerra concreti més la configuració del nou executiu, amb més detall sobre com s’estructuraran els departaments.

Al seu torn, des d’Esquerra apunten que Junts encara ha de concretar algunes respostes i que el retorn ha estat només parcial. Els republicans celebren que des de Junts hi hagi ara més predisposició a reunir-se de manera formal, si bé esperen que les trobades serveixin per avançar més de pressa. ERC també lamenta que el Consell per la República i la direcció col·legiada del procés sobiranista continuïn bloquejant les negociacions, fet que Junts nega.

Els dos grups independentistes majoritaris es conjuren per continuar treballant i negociant. Si JxCat creu que hi acaba havent un acord prou bo i sòlid, entrarà al Govern. Si no, els de Puigdemont i Sànchez passaran a l’oposició, deixant ERC en solitari -a priori- a la Generalitat. Si bé no s’ha parlat del termini que ERC reclama -tancar un acord abans de l’1 de maig-, els dos partits confien en avançar en els propers dies.

Els ritmes, però, son ben diferents: els republicans reclamen investir Aragonès d’immediat, mentre que Junts no compra aquestes presses i prioritza un bon acord molt detallat per evitar les friccions i desavinences que van marcar l’última legislatura a Palau.

De fet, l’única data marcada en vermell al calendari és el 26 de maig. Si el Parlament no ha investit aleshores cap presidència, Catalunya tornarà a anar a les urnes pels volts de l’11 de juliol.