Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

ERC i comuns, amb l’abstenció de TriasXBCN, s’alien per promoure l’estalvi d’aigua i vigilar els consums dels hotels

El text insta a ajudar les llars en l'estalvi i el cost de l'aigua, reutilitzar i regenerar-la quan sigui possible i penalitzar els usos sumptuaris del sector turístic

|

- Publicitat -

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició que insta a fomentar l’estalvi d’aigua, sobretot als establiments turístics amb alts consums, i a promoure ajuts per a les famílies vulnerables i les que instal·lin dipòsits pluvials a les cobertes. La proposició, presentada pels comuns i transaccionada amb el PSC, ha rebut el suport d’ERC i el vot contrari de PP i Vox, que han instat a transvasar aigua de l’Ebre a la capital catalana. TriasxBCN volia votar a favor, però la intervenció de Janet Sanz, dels comuns, carregant contra el consum d’aigua del turisme, els ha fet virar el vot a l’abstenció.

El text afirma que cal ajudar les llars en l’estalvi i el cost de l’aigua, reutilitzar i regenerar sempre que sigui possible i penalitzar els usos sumptuaris d’aigua del sector turístic. Amb aquest objectiu s’impulsarà ajudar totes les llars de Barcelona amb una convocatòria pública de subvencions per tal de reduir el consum domèstic un 30% mitjançant la renovació dels aparells d’aigua a casa, instal·lació de dipòsits pluvials a les cobertes, i altres. També es reforçaran els Punts d’Assessorament Energètic per tal que les famílies vulnerables puguin gestionar les sol·licituds de tarifa social de l’aigua.

Publicitat

La proposició també insta l’AMB a què estudiï la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials i que penalitzi, en el marc de les seves funcions de vigilància en tant que entitat subministradora del servei, els grans consums d’aigua que siguin anormalment alts i que reforci la seva capacitat inspectora en coordinació amb BCASA.

També s’ha acordat incorporar, en la futura ordenança per a la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 5 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics amb grans consums d’aigua, posar en servei les infraestructures d’aigua freàtica projectades o iniciades al mandat passat i estudiar l’impacte de mesures d’estalvi d’aigua als casals d’estiu d’infants, equipaments esportius de titularitat municipal i activitats associades per tal de preveure mesures alternatives que redueixin els seus efectes i definir un pla d’inversions per modernitzar la gestió de l’aigua.

La portaveu dels comuns, Janet Sanz, ha estat molt dura amb el sector turístic i contra la suposada falta d’inversions dels últims governs catalans en matèria de gestió de l’aigua. En un sentit similar ha criticat altre cop el Hard Rock, els Jocs Olímpics d’hivern o l’ampliació de l’aeroport del Prat, perquè suposarien un alt consum de recursos naturals. Així, creu que no es pot tractar igual els veïns d ela ciutat que els establiments turístics. “La ciutadania fa temps que ha fet els deures, però se subvencionen els hotels i apartaments per afrontar la sequera”, ha dit. Per això mateix creu que cal subvencionar les famílies i alhora donar exemple en transparència per saber qui consumeix més.

Et pot interessar  Aigua és Vida assegura que empreses privades s'emporten la meitat de les subvencions públiques per solucionar fuites

Francina Vila, de TriasxBCN, s’ha mostrat contrariada per la intervenció de Sanz, i ha dit que no es pot estigmatitzar determinades activitats econòmiques. A més, ha criticat que l’anterior i l’actual govern municipal no hagi liderat certs projectes i no hagi reclamat més inversions a altres administracions. Per això, tot i ser favorable al text transaccionat pels comuns i el PSC, escoltant la intervenció de Sanz, han decidit abstenir-se. Eva Baró, d’ERC, ha dit que algunes iniciatives s’haurien d’haver pres fa anys i ha lamentat el retard del consistori.

El text original plantejat pels comuns anava més enllà del que s’ha aprovat. La proposta inicial proposava incorporar en la futura ordenança per la reutilització i estalvi de l’aigua, l’obligació d’instal·lació en un termini de 3 anys de sistemes de reutilització d’aigües grises per aquells establiments turístics de més de 50 places.

A més, demanava instar l’AMB a crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua potable que segregui els establiments turístics d’aquells domèstics, comercials i industrials, “per tal que assumeixin una major part dels costos del servei aquells que provoquen impactes ambientals i obtenen un alt benefici del consum d’aigua”. A més, també demanava penalitzar el malbaratament d’aigua dels establiments “de luxe” i grans consumidors amb el reforç del cos d’inspectors de BCASA.

Finalment, però, el text que s’ha aprovat un cop transaccionat amb el PSC, rebaixa l’original. Respecte la futura ordenança d’aigües grises, amplia el termini proposat pels comuns de 3 a 5 anys per als establiments turístics i no especifica el nombre de places que han de tenir per instal·lar aquests sistemes sinó que utilitza un concepte més ampli. El text transaccionat recull, concretament, l’obligació d’instal·lar aquests sistemes per a aquells establiments turístics “amb grans consums d’aigua”.

D’altra banda, es limita a instar l’AMB a estudiar “la viabilitat” de crear un nou epígraf en la tarifa de l’aigua que segregui els establiments turístics de l’actual epígraf de consums comercials”. El text transaccionat obvia el concepte d’establiments “de luxe” i insta l’AMB a penalitzar els grans consums d’aigua “que siguin anormalment alts”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut