Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

ERC guanyaria les eleccions municipals a Barcelona en intenció de vot i Maragall és el líder amb millor nota

Guanya distància amb Barcelona en Comú pel que fa l’últim baròmetre

Agències 15/07/2021
Ernest Maragall (ERC) i Esther Niubó (PSC) des dels seus escons el 18 de juny del 2020. Horitzontal.

ERC guanyaria les eleccions municipals en intenció de vot amb un 13,8%, segons l’últim Baròmetre Semestral de Barcelona. Fa sis mesos va obtenir un 12%. Barcelona en Comú seria la segona força amb el 12,3% dels vots, pel 12,2% de l’enquesta del desembre passat. En tercer lloc se situaria el PSC amb un 9,6% dels sufragis (8,3% fa sis mesos) i en quart Junts, que passa del 3,5% obtingut en el darrer baròmetre a un 7,2%. Pel que fa als líders, el més ben valorat és el republicà Ernest Maragall (5,5). L’alcaldessa Ada Colau millora quatre dècimes respecte desembre i obté un 4,7, empatant amb el seu soci de govern, Jaume Collboni (que es manté amb la mateixa nota) i amb Elsa Artadi. El baròmetre es basa en 808 entrevistes.

Un 21,4% no sap quin partit votaria si ara se celebressin uns comicis municipals, mentre que després de Junts, la força més votada seria la CUP amb un 4,2%. Segons la intenció de vot, el PP obtindria un 2,5%, Cs cauria fins a l’1,1%, el mateix percentatge que Vox, que pujaria lleugerament. En el cas de Barcelona pel Canvi és un 0,1%.

Gestió i líders municipals

El 44% dels barcelonins creu que la gestió de l’Ajuntament és molt bona o bona, quasi 5 punts més que al desembre. Per contra, baixa el percentatge de població que creu que la gestió és dolenta o molt dolenta i se situa en un 39,2%. El 13,7% creu que la gestió és normal.

De la mateixa manera que en els anteriors baròmetres, la nota que els barcelonins posen al consistori és superior a la resta d’institucions. Si bé un 39,2% dels enquestats suspèn la gestió de l’ajuntament, un 44,4% opina que el treball de la Generalitat ha sigut dolent o molt dolent durant els últims sis mesos. Pel que fa al govern espanyol, el percentatge s’eleva fins al 56,5%.

En relació amb la valoració dels líders polítics, l’enquesta situa Ernest Maragall com a l’únic representant que aprova, amb una nota de 5,5. L’alcaldessa Ada Colau suspèn amb un 4,7 i empata amb Jaume Collboni (PSC) i Elsa Artadi (Junts). Per sota hi ha el portaveu del PP a l’ajuntament, Josep Bou (3,2) la presidenta del grup municipal de Ciutadans, María Luz Guilarte (2,8) i Manuel Valls (2,5).

Per altra banda, Colau es manté com la política més coneguda de l’Ajuntament (un 1,5% dels barcelonins no saben qui és), seguida d’Ernest Maragall (un 16,1% no el coneixen) i Manuel Valls (21,1%). D’altra banda, un 32,8% no sap qui és Jaume Collboni, un percentatge semblant al d’Elsa Artadi (32,1%). La menys coneguda és Luz Guilarte, ja que un 91,4% no saben qui és, després del popular Josep Bou (47,2%).