Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

ERC exigeix al Gobierno que acabi amb la “guerra bruta” contra l’independentisme però manté la voluntat de diàleg

Els republicans recorden a Sánchez que el president dels EUA va dimitir amb el cas d’espionatge del ‘Watergate’

Avatar
Agències 15/07/2020
El president del Parlament, Roger Torrent, intervé en una reunió d'ERC al Parlament. Imatge del 15 de juliol de 2020. (Horitzontal)

El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat que ERC “redobli” l’aposta per la resolució democràtica del conflicte polític, exigeixi “radicalitat democràtica” i reclami al Gobierno que acabi amb la “guerra bruta” i les “pràctiques il·legals” contra la dissidència. En un discurs obert durant una reunió del grup d’ERC, Torrent ha apostat per anar “fins al final” amb les investigacions sobre el suposat espionatge i que es garanteixi que mai més es produirà “espionatge polític contra ningú”. El republicà ha insistit en afrontar la resolució democràtica “fins a les últimes conseqüències” per ser “forts” i “superar el règim del 78”. “Que t’espiïn és greu però encara és més bèstia tenir gent a la presó i a l’exili”, ha dit.

El president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, ha donat el tret de sortida a la reunió en denunciar que el cas d’espionatge és un pas més en la causa general contra l’independentisme que pretén “aniquilar” els rivals polítics. “No és només una intromissió a les comunicacions i a la intimitat sinó una guerra bruta política. Serem fins al final per esbrinar els detalls”, ha manifestat.

El diputat d’ERC al Parlament Ernest Maragall ha recordat el cas de l’escàndol polític americà del ‘Watergate’ i ha apuntat que el ‘Catalangate’ “és molt més greu”. “Allò era una anècdota en el marc d’un debat polític i això és un atac sistemàtic contra les institucions, la ciutadania i un projecte polític”, ha alertat.

Maragall ha lamentat que l’espionatge que va patir va ser per ser el conseller d’Acció Exterior del Govern i ha dit que els atacants anaven contra la institució del Parlament, el Govern i unes conselleries amb funcions concretes. Per això, ha dit que estan obligats a “denunciar” i a tenir una acció política en defensa dels drets i a apel·lar a tots els demòcrates del país.

Maragall ha explicat que ja es tenen unes “evidències” i que darrera de l’espionatge hi ha una estratègia “sistèmica” i “estructural” organitzada amb l’objectiu de “combatre” i “destruir” el projecte polític d’ERC. “Estem davant d’una vulneració flagrant de drets i sistèmica”, ha argumentat. Així, el també regidor de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en dubte la separació de poders a l’Estat.

Per tot plegat, els republicans s’han preguntat com reaccionarà el Gobierno amb el suposat espionatge. Han recordat que el que diferencia una democràcia és com es reacciona i que als EUA, amb el ‘Watergate’, va dimitir el president.