Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

ERC diu que les negociacions sobre la llei d’amnistia “van bé” i graviten sobre les esmenes que van quedar vives

Insisteix que les negociacions "van bé" i un cop tancat l'acord "s'hauran d'explicar a la resta d'actors"

|

- Publicitat -

La portaveu adjunta d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha assegurat aquest dimecres que les negociacions sobre la llei d’amnistia “van bé”, són “a tres” (PSOE, Junts i ERC), i graviten sobre les esmenes que van quedar vives en el tràmit anterior, quan el PSOE no va acceptar modificacions del dictamen i Junts va acabar rebutjant el text. “No podem demanar res més del que vam subscriure en les esmenes que van quedar vives”, ha dit, “i estem negociant sobre això” amb “discreció” perquè aquesta “sigui la millor de les lleis”. La comissió de Justícia del Congrés debat i vota aquest dijous a partir de les 11 el dictamen de la llei com a pas previ per a la seva aprovació definitiva al ple del Congrés, previsiblement la setmana que ve.

Actualment, doncs, les negociacions giren al votant de les esmenes de Junts i ERC que el PSOE es va negar a acceptar, i que es podrien transformar en transaccionals per incorporar algun dels seus aspectes al dictamen.

Publicitat

Junts té vives 11 esmenes en solitari, però també tres conjuntes amb el PNB i una amb ERC que elimina del capítol d’exclusions a l’amnistia la menció al terrorisme i als delictes de traïció, però manté que no es poden amnistiar vulneracions del Conveni europeu dels drets humans.

Una de les signades entre Junts i el PNB proposa eliminar del text les referències al terrorisme, el Conveni Europeu dels Drets Humans i els delictes de traïció. ERC, per la seva banda, manté vives tres esmenes, dues en solitari i la transaccionada amb Junts mencionada anteriorment.

De les dues en solitari, una modifica el llindar mínim de gravetat de les tortures per a ser excloses de l’amnistia i una altra (amb possibilitats de prosperar) estableix que la Generalitat podrà tornar les multes de la llei mordassa imposades durant el procés.

Et pot interessar  Aragonès alerta que sense un sistema singular "s'està tocant sostre" en la protecció social

En declaracions al pati del Congrés, Jordà ha insistit que les negociacions “van bé” i un cop tancat l’acord “s’hauran d’explicar a la resta d’actors” perquè aquest és un acord “multilateral”, i “quan es decideixi que l’acord està tancat els que l’hagin d’explicar explicaran el que s’ha modificat”.

Segons Jordà, la negociació gravita sobre les esmenes que van quedar vives ara fa un mes. “Si s’obre i hi ha alguna possibilitat de millora estarà bé”.

En tot cas ha advertit que els grups no poden anar “a remolc” de les invectives “novadores” dels jutges. “La llei perfecta no existeix i aquesta llei no acabarà amb la repressió”, ha dit, però “com millor sigui i abans estigui aprovada estarà bé, perquè hi ha més de 1.000 persones pendents de que s’aprovi”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut