Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

ERC demana a JxCat que el Govern tingui “una sola veu” i no especular amb mesures no decidides

|

- Publicitat -

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha reclamat aquest dilluns “evitar incerteses” i les “especulacions” amb la comunicació de mesures per combatre la covid-19. En roda de premsa, la republicana ha argumentat que cal fer públiques les eventuals restriccions quan aquestes s’han acordat prèviament. “Cal evitar especulacions i no comunicar qüestions que no s’hagin decidit”, ha defensat. Vilalta ha demanat així evitar el “soroll” i deixar que cadascú faci “la feina que li pertoca” per evitar el “desgavell” durant la crisi per la pandèmia. El posicionament ha arribat després que la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, hagi admès que el confinament de cap de setmana és una de les opcions que hi ha sobre la taula.

La portaveu d’Esquerra ha reivindicat que cal que el Govern tingui “una sola veu”, “clara” i que actuï amb “anticipació”, “escoltant als experts” i sent “útil a la ciutadania” prenent les mesures “necessàries” per evitar una escalada en els contagis. “S’han de deixar enrere els cops de colze. Hem de demostrar que l’independentisme és útil a les institucions”, ha manifestat en un comentari dirigit al seu soci del Govern.

Publicitat

En aquest sentit, preguntada sobre les crítiques que ha rebut la conselleria de Salut per part de representants de JxCat o de l’infectòleg Oriol Mijtà, ha apuntat que quan uns fan funcions d’uns altres que no pertoquen és quan “tot es desdibuixa i se genera més incertesa i desgavell”. “Per evitar especulacions i soroll convé que cadascú faci la feina que li pertoca. Sempre en coordinació”, ha expressat.

Vilalta ha dit que és imprescindible que des de Catalunya s’actuï amb “transparència, sent molt clars, explicant la situació amb dades i comunicant les informacions amb el màxim de certeses i evitant les incerteses”. També ha apostat perquè tots els executius retin comptes amb les cambres parlamentàries, s’escoltin els experts i es defensin els drets i les llibertats. També ha fet una crida a la “coresponsabilitat” de tots els partits polítics “a tots els nivells”.

Et pot interessar  El Govern aprova la seva proposta perquè les pistes del Prat siguin independents quatre hores al dia a l’estiu

Això sí, ha reivindicat que la implantació de mesures restrictives per garantir la salut de la ciutadania han d’anar acompanyades de mesures de suport als ciutadans i sectors econòmics i socials. “Cal que tots remem a la mateixa direcció. La situació és prou complicada per perdre el temps en batalles estèrils i crítiques sense fonaments”, ha destacat.

ERC no té decidit el vot per la pròrroga de l’estat d’alarma

D’altra banda, sobre la votació de la pròrroga del decret l’estat d’alarma, Vilalta ha dit que ERC no té decidit el vot. Ha assegurat que el decidiran quan hagin pogut explorar el “marge” que hi ha en alguns aspectes del decret i si els clarifiquen les demandes que té ERC.

Vilalta ha argumentat que els republicans estan d’acord que la Generalitat sigui l’autoritat competent a Catalunya però ha demanat tenir més “instruments”. Per això ha dit que els republicans no es cansaran per exigir més marge i competències per poder aplicar mesures des de Catalunya amb coneixement, expertesa i des del territori.

També ha explicat que una altra qüestió que els preocupa és la duració de l’estat d’alarma perquè la veuen massa llarga i “abusiva”. Ha considerat que cal un major control parlamentari “més freqüent”, amb retiment de comptes i anar seguint l’evolució del virus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut