Dimarts, 4 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

ERC, CUP i comuns aliats per investigar els abusos a l’Església

En Comú Podem apel·la al vot del PSC i JxCat perquè el ple doni llum verda a la creació d’una comissió

Agències 22/02/2022
Imatge de l'església | ACN

ERC, la CUP-NCG i En Comú Podem han registrat aquest dimarts al Parlament la petició conjunta per crear una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals comesos en institucions de l’Església. La petició arriba al registre sense la firma de JxCat ni del PSC-Units. Els socialistes aposten per crear una comissió d’investigació que no se circumscrigui als abusos en el si de l’Església, mentre que des de JxCat tenen previst presentar-hi esmenes per “millorar la proposta”.

La iniciativa prové precisament d’En Comú Podem, que la va llançar la tardor passada, i ha sumat les adhesions dels republicans i dels anticapitalistes. Precisament, la líder dels comuns a la cambra, Jéssica Albiach, va explicar que la seva intenció és “conèixer tota la veritat sobre la pederàstia dins l’Església catòlica” i “depurar responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes”.

La creació d’aquesta comissió quedarà previsiblement en mans del ple del Parlament, que votarà si l’accepta o no. ERC, CUP-NCG i comuns sumen 50 dels 135 diputats del Parlament, per la qual cosa els grups proposants necessitaran el suport d’alguna altra formació.

El portaveu d’En Comú Podem a la cambra, David Cid, ha apel·lat al vot del PSC-Units i de JxCat perquè la iniciativa prosperi i la comissió d’investigació esdevingui una realitat. “Demanaria explícitament al PSC que hi doni suport”, ha dit Cid, que ha desitjat que la comissió tiri endavant “per unanimitat”. Segons ha explicat, s’han adreçat als socialistes i a JxCat per impulsar conjuntament la comissió, però ja que no han volgut registrar la iniciativa amb ells els ha demanat que “votin de manera unànime”. “Això no va d’ideologia, va de veritat i de reparació”, ha assenyalat.

“És una demanda de les mateixes víctimes, que demanen aquesta comissió d’investigació”, ha afegit, i ha defensat que s’articuli aquesta comissió d’investigació perquè farà que els representants de l’Església “estiguin obligats a comparèixer”.

Junts presentarà esmenes per “millorar” la iniciativa

Fonts de JxCat han explicat a l’ACN que han optat per no registrar la iniciativa amb ERC, CUP i comuns perquè preveuen presentar-hi esmenes i “millorar-la”. La formació exposa que no vol que la comissió es quedi només en una investigació sobre els abusos a l’església, sinó que també volen que s’abordi per què hi ha abusos en altres àmbits com l’escola o el lleure. De totes maneres, Junts assegura que no s’oposarà que tiri endavant la comissió, sinó que només volen “millorar-la”.