Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

ERC, contundent amb el PSOE: “Cada cop erosionen més la democràcia espanyola per tapar les vergonyes”

|

- Publicitat -

ERC ha avisat al PSOE que “cada cop erosionen més la democràcia per tapar les evidents vergonyes que té la democràcia espanyola” i ha posat com a exemple l’escàndol de l’espionatge amb Pegasus. La diputada dels republicans Montse Bassa ha insistit en la necessitat de desclassificar informació i crear una comissió d’investigació en la intervenció al ple d’aquest dimarts a la tarda al Congrés en defensa d’una moció d’ERC sobre qualitat democràtica. En el text, els republicans insten el govern espanyol a implementar les recomanacions del Consell d’Europa sobre qualitat democràtica. Els socialistes han criticat la iniciativa, que es votarà dijous, desmarcant-se dels socis de la investidura.

La moció dels republicans insta l’executiu de Pedro Sánchez a implementar les recomanacions del Consell d’Europa formulades en l’informe del juny de l’any passat de la seva Assemblea Parlamentària.

Publicitat

A l’informe, es convida l’Estat espanyol a respectar la llibertat d’expressió i manifestació i entre les recomanacions insta l’executiu a reformar els tipus penals de rebel·lió i sedició així com a retirar els processos penals relacionats amb l’1-O i mantenir un diàleg amb l’independentisme.

“Els sembla normal votar en contra de les recomanacions del Consell d’Europa? En contra del que voten els patits que els han permès estar en el poder?”, ha plantejat Bassa, que ha avisat el govern espanyol que “fins que no acceptin que Espanya no és una democràcia plena no arribaran a ser-ho”.

El diputat del PSOE Arnau Ramírez ha respost que l’informe es basa en un “argument fals”, ja que “a Espanya ningú és processat per les seves idees”, i ha defensat que “moltes” de les recomanacions “són ja una realitat”. “No hi ha motius per posar en dubte la democràcia del nostre país”, ha dit. Ramírez ha alertat que fer-ho “alimenta els ultres”. “O s’està amb les dretes o amb la majoria progressista. Escullin”, ha instat.

Et pot interessar  ERC defensa un debat electoral amb Junts i el PSC per "confrontar idees"

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha lamentat que el govern espanyol “no respecta” Catalunya i ha defensat que “toca plantar cara”. El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha advertit que si fracassa la taula de diàleg i no es resol la qüestió de l’espionatge “serà un fracàs de la democràcia”. El diputat de la CUP Albert Botran ha demanat la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

La dreta ha carregat contra la iniciativa. La diputada del PP Edurne Uriarte ha considerat que és un “disbarat democràtic”. El diputat de Cs José María Espejo-Saavedra ha criticat que el govern espanyol “entrega el cap del CNI als amics de Putin”.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha centrat la seva intervenció a respondre a la dreta i ha afirmat que el diàleg amb l’independentisme i algunes de les recomanacions del Consell d’Europa no són una “humiliació” sinó una “obligació democràtica”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut