Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

ERC celebra que Junts digui que l’acord està a prop i hi han contactat per acabar de tancar-lo

Els dos partits ultimen l’eix econòmic del programa de govern i tan sols quedarà l’institucional

Avatar
Agències 07/05/2021

ERC ha celebrat aquest divendres que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, hagi dit que les negociacions per formar govern avancen de manera satisfactòria i que l’acord està a prop, per la qual cosa els republicans han instat Junts a resoldre el pacte “en les pròximes hores”.

Fonts d’ERC han afirmat que, després de la “predisposició que avui ha mostrat Junts públicament”, ja s’han posat en contacte amb el partit de Carles Puigdemont per mirar de tancar l’acord com més aviat possible.

Sànchez ha vaticinat que “en els pròxims dies” podrien tancar un acord de legislatura amb els republicans, tot i que ha afegit que falten aspectes importants per tancar com l’estratègia independentista, la coordinació a Madrid, i el paper del Consell per la República (CxRep).

De fet, aquesta és una de les carpetes de la negociació que obstaculitza l’acord, perquè Junts vol que el CxRep coordini l’estratègia independentista, la qual cosa ERC entén que suposa una “tutela” per sobre del Govern i aposta perquè la direcció estratègica estigui en un espai compartit entre republicans, Junts, la CUP, l’ANC i Òmnium.

Segons fonts coneixedores, en la reunió que ERC i Junts van mantenir dissabte de la setmana passada a la presó de Lledoners (Barcelona) es van plantejar la possibilitat de deixar el debat sobre el Consell al marge de la negociació per facilitar l’acord, i per això els republicans van considerar que aquesta trobada havia marcat “un punt d’inflexió” i van descartar explorar un govern en solitari, tal com havien advertit quan van situar l’1 de maig com la data límit per a un pacte.

Junts va negar que s’hagués produït aquest punt d’inflexió i en les reunions que han mantingut durant aquesta setmana el paper del CxRep ha continuat protagonitzant les negociacions.

El programa avança

La part de l’acord que està més avançada és el del programa de govern, que estan concretant els grups sectorials que encapçalen la vicepresidenta de Junts, Elsa Artadi, i la diputada d’ERC, Laura Vilagrà.

Els dos partits han dividit el programa en tres eixos: el social, que inclou qüestions com salut, benestar, digitalització, habitatge i joventut; l’econòmic, que també incorpora territori i emergència climàtica, entre altres aspectes; i l’institucional, que tracta assumptes com justícia, interior i administracions públiques.

Altres fonts coneixedores han explicat a Europa Press que aquest divendres s’han reunit de manera telemàtica i que han intercanviat algunes esmenes per tancar serrells en l’apartat econòmic del programa, que està pràcticament tancat, tot i que encara l’han d’acabar de segellar.

Així, tant l’acord sobre l’eix social, que es va deixar pràcticament llest fa una dies a falta d’una última revisió, com el de l’econòmic estan a prop de resoldre’s, i tan sols quedarà la part institucional, que les mateixes fonts han assegurat que començaran a obrir aviat.

Les dues carpetes que sí que estan tancades són les de la coordinació al Parlament –la composició de la Mesa i el compromís per garantir la sobirania de la cambra– i els mecanismes de coordinació per evitar les divisions de l’anterior legislatura.

A més del programa i l’estratègia independentista, quedarà l’estructura del Govern, que van començar a parlar dimarts de la setmana passada a Lledoners i aquests últims dies s’han intercanviat documents amb les propostes de cada partit, i després s’hauran de repartir les carteres.