Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

ERC assegura que els canvis en la llei d’amnistia són “estètics” i apunta que el terrorisme queda “absolutament igual”

Rovira avisa que la llei "no serà perfecta perquè hi ha un estament judicial disposat a continuar fent política"

|

- Publicitat -

ERC assegura que els canvis en la llei d’amnistia són “molt estètics” i apunta que el terrorisme “queda absolutament igual” respecte a l’anterior redactat. “La llei és robusta i cobreix a tothom. Canvia la redacció, però no l’efecte”, ha insistit la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a Catalunya Ràdio. Rovira ha dit que avui és un dia “feliç”, una “victòria política brutal”, i que el “repte” és aplicar la llei. “És allà on ens jugarem el físic”, ha recordat. “Cada vegada que perdem una setmana més, ells (els jutges) guanyen mesures cautelars, obren més causes”, ha afirmat. Rovira ha fet una metàfora: “Hem de posar l’última gàrgola a la catedral que tenim, que fa quatre anys que vam començar a edificar, i ara l’hem d’inaugurar.

La dirigent d’ERC ha defensat que l’amnistia és la “millor solució antirepressiva”. Però ja ha avisat que “no serà perfecta perquè hi ha un estament judicial disposat a continuar fent política”. I ha recordat que cada “pas” que s’ha fet en la llei, ” ha tingut una resposta” de García-Castellón.

Publicitat

Rovira ha subratllat que a Catalunya “no hi ha hagut terrorisme de veritat”. “Hi ha un terrorisme inventat i queda cobert per la llei”, ha afegit. Així, ha argumentat que no volen que s’amnistiïn o perdonin delictes de terrorisme. “No volem amnistiar tortures ni morts intencionades”, ha afirmat.

Retorn “més senzill”

A TVE, la portaveu d’ERC al Congrés, Teresa Jordà, ha afirmat que amb la llei d’amnistia el retorn de Marta Rovira i Carles Puigdemont és “molt més senzill”, tot i que no ha volgut avançar quan ho podrien fer.

En declaracions a TV3, Marta Vilaret, negociadora per part d’ERC, ha insistit que la llei cobrirà els casos de Tsunami Democràtic i dels CDR perquè no són terrorisme. Vilaret sí que ha explicat que amb el nou text, la Generalitat podrà retornar les multes de la ‘llei mordassa’ o s’ha redactat “millor” l’article que fa referència a les tortures i tracte degradant. “Creiem que és important de cara als judicis que han de tenir els policies de l’1-O”, ha comentat.

Et pot interessar  Aragonès fa una crida a obtenir la "força" necessària el 12-M perquè la Moncloa digui 'sí' al referèndum

Vilaret també s’ha mostrat convençuda que la llei passarà el filtre del Tribunal Constitucional i de la Comissió de Venècia. I ha ressaltat que les recomanacions que es feien a l’informe de la comissió, s’han incorporat a la llei.

Més coordinació en la negociació

Sobre les negociacions de les darreres setmanes amb Junts, Rovira ha valorat que hi ha hagut “molta més coordinació, més diàleg i més reunions”. “Les negociacions no es fan a últim minut de forma desesperada, es fan amb voluntat i un cert compromís”, ha retret. També ha incidit en el fet que l’informe de la Comissió de Venècia ha “reforçat” tota la coalició que dona suport a la llei.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut