Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

ERC acusa el Gobierno de “vendre fum” amb la Llei de memòria i nega que obri la porta a indemnitzacions

|

- Publicitat -

Esquerra Republicana ha acusat aquest dimecres a la tarda el govern estatal de “vendre fum” a l’entorn de la Llei de memòria democràtica i ha negat que les reformes que planteja l’executiu obrin la porta a indemnitzacions als familiars de les víctimes.

Ho ha dit el diputat republicà al Congreso, Gabriel Rufián, que en roda de premsa ha subratllat que la proposta de modificació de PSOE i Podem abasta l’article 31 de la norma, que parla “de forma poc clara” i “sense mecanismes” de les reparacions, i en canvi no toca el 100.4, “que és l’específic que parla de reparacions”.

Publicitat

Rufián ha considerat que o bé “se n’han oblidat, estrany però possible” o bé “algú està enganyant a algú, o a tothom”.
D’altra banda, el republicà també ha lamentat que l’executiu liderat per Pedro Sánchez obri la porta a que la Llei d’amnistia, la que el 1977 va permetre evitar judicis als integrants del règim franquista, s’aculli a complir la legalitat internacional sobre els drets humans.

“I la Constitució?”, s’ha preguntat Rufián. “Fa més de 40 anys que ja reconeix que es plega a aquesta legalitat internacional”. I ha afegit: “De fet, el 1977 Espanya, encara sense Constitució, ja es va adherir a la convenció de Ginebra”. Per tant, ha conclòs, “dir això avui és enganyar el personal. L’única manera que la Llei d’amnistia compleixi aquesta legalitat és canviar-la”. Al seu parer, però, “no es vol canviar perquè seria reconèixer un terrible error que es va cometre fa més de 40 anys”.

El diputat republicà també ha lamentat que van enviar les seves esmenes a la Llei d’amnistia al grups parlamentaris que donen suport al govern espanyol fa prop d’un mes i encara no han rebut resposta. “És fals que ens hagin trucat. O com a mínim és fals que ens hagin contestat”. Alhora ha recordat que ERC demana “coses molt senzilles”, com ara que un règim sortit d’un cop d’estat es declari il·legal.

Et pot interessar  La majoria independentista al Parlament perilla: el CEO situa el PSC com a guanyador amb 35-42 diputats

Per això ha lamentat l’estratègia del PSOE, que també negocia la reforma amb Ciutadans, i ha considerat que “no té cap sentit que un govern progressista tingui por de declarar il·legal un règim feixista”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut