La convocatòria anticipada de les eleccions espanyoles ha provocat que els partits hagin hagut d’accelerar la tria dels caps de llista. Les formacions, que tenen fins a mitjanit per a registrar les coalicions i fins al 19 de juny les candidatures, ho afronten de diverses maneres. Mentre que JxCat celebra primàries aquest divendres, altres partits no en faran pel poc marge de temps. És el cas del PSC, que ha proposat la seva número 1 perquè la ratifiqui el Consell Nacional; o del PPC, on la direcció escollirà el candidat. Però d’altres partits encara no estan en l’escenari de triar el seu cap de cartell. És el cas dels comuns, pendents de les negociacions entre Podem i Sumar; o de la CUP, que anunciarà dissabte si es presenta als comicis.
JxCat ha obert un procés de primàries per a escollir els seus caps de llista que culmina aquest divendres, després de quatre dies de campanya. Amb tot, la retirada de la candidatura de l’exconseller d’Economia Jaume Giró ha deixat via lliure a l’única candidata a Barcelona, la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras. Tampoc hi haurà primàries a la demarcació de Girona, on Marta Madrenas encapçalarà la llista després que no sortissin més aspirants, mentre que a Tarragona i Lleida els afiliats sí que hauran de triar entre diversos candidats.
En el cas d’ERC, el líder del partit, Oriol Junqueras, va assegurar que Gabriel Rufián repetiria com a número 1 a les eleccions al Congrés. Tot i això, des del mateix dia que es va convocar les eleccions espanyoles el partit va engegar la maquinària perquè la militància pogués escollir els candidats. Des del 2 de juny els afiliats poden proposar-se com a caps de llista o com a membres de la candidatura. Si només es postula un cap de cartell, es proclamarà aquest mateix divendres; mentre que si n’hi ha més d’un, el partit celebrarà primàries, que serien al llarg de la setmana vinent.
A banda, entre aquest divendres i el 13 de juny se celebraran els congressos territorials i les assemblees sectorials que escolliran els candidats de cada territori. El 16 de juny el Consell Nacional d’ERC aprovarà les llistes de cada demarcació tant al Congrés com al Senat.
Per la seva banda, el PSC ja ha proposat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, com a cap de llista per al 23-J per Barcelona, com fa quatre anys. Els socialistes van descartar el mateix dia de l’anunci d’avançament electoral fer primàries per triar el cap de llista en considerar que no hi hauria temps suficient per a poder engegar tot el procés “en condicions”. De fet, els estatuts del partit ja preveuen que no se’n facin davant de convocatòries extraordinàries d’eleccions. En aquest cas, doncs, els de Salvador Illa van obrir un procés de proposició de candidats de les agrupacions locals socialistes i, un cop tancat, han posat damunt la taula el nom de Batet. Diumenge es presentarà la seva candidatura a la Comissió Electoral del partit i després es ratificarà al Consell Nacional. El partit també ha proposat que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, sigui el número 2 a la llista; i la ministra de Transports, Raquel Sánchez, el número 3.
El PDeCAT, de la seva banda, ha fet una crida als hereus del “llegat de CiU” per sumar esforços de cara a les eleccions. El partit ha validat aquesta estratègia amb la majoria absoluta dels assistents al Consell Nacional de la formació, celebrada aquest dijous. L’objectiu, segons afirma l’entitat, és donar un espai de representació política a la defensa dels interessos de Catalunya “des de la centralitat” i “lluny dels bloquejos i simbolismes estèrils”. Així, s’ha decidit que el PDeCAT es presentarà a les eleccions amb la posada en marxa de “l’Espai CiU”. Genís Boadella, secretari d’organització del PDeCAT, ha defensat fer “una proposta clara i desacomplexada” tant a les formacions hereves de CiU com als votants que se senten “orfes”.
Els comuns esperen al desenllaç de la negociació per un acord de coalició entre Podem i Sumar -que ha d’arribar aquest divendres- per a començar a parlar del procés d’escollir caps de llista. Dissabte tenen previst celebrar un consell nacional on, entre d’altres qüestions, abordaran el 23-J. Els caps de llista hauran de ser ratificats pels òrgans de direcció, però per a això encara hi ha temps fins al 19 de juny. Fins ara, els comuns no han volgut avançar si el líder dels comuns al Congrés, Jaume Asens, podria repetir com a candidat, però sí que remarquen que és “un actiu polític”.
El PPC tampoc no ha decidit encara qui seran els caps de llista a les demarcacions catalanes. Els candidats seran escollits directament per la direcció del partit i, concretament, pel comitè electoral estatal, coordinat pel vicesecretari d’Organització, Miguel Tellado. A les darreres eleccions, el 2019, la número 1 dels populars per Barcelona va ser Cayetana Álvarez de Toledo.
Pel que fa a Vox, la tria dels candidats correspon als comitès executius provincials, que fan una proposta de llista. Tot i això, l’última paraula la tindrà el comitè executiu nacional del partit, que és qui ratificarà les candidatures i els hi donarà el vistiplau. El partit d’extrema dreta confia tenir-les dissenyades durant la setmana vinent. El candidat als darrers comicis espanyols va ser el líder del partit a Catalunya, Ignacio Garriga, que va deixar de ser diputat del Congrés el març del 2021 per poder passar a ocupar un escó al Parlament català.
Finalment, la CUP anunciarà dissabte si torna a presentar-se a les eleccions espanyoles. Durant aquesta setmana celebra les Assemblees Territorials Plenàries, amb tota la militància de la CUP, la militància territorial de la Taula de l’Esquerra Independentista, de les organitzacions que donen suport a la candidatura actual (espai Per la Ruptura) i de simpatitzants d’assemblees locals avalats per aquestes. Aquest divendres voten telemàticament i l’endemà faran públic el resultat, després d’un Consell Polític que se celebrarà a Sant Pere de Ribes.