Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Entitats i partits sobiranistes pressionen perquè el TC alliberi els “presos polítics” abans que resolgui les cautelars

|

- Publicitat -

Nova mobilització del sobiranisme per reclamar la llibertat dels “presos polítics”. Representants d’Òmnium, ANC, AMI, ACM, JxCat, ERC, CatECP i la CUP, a més de desenes d’entitats socials i els sindicats CCOO, UGT, Intersindical-CSC, Unió de Pagesos i USTEC s’han concentrat davant el TSJC aquest dilluns per pressionar perquè el Tribunal Constitucional alliberi els “presos polítics” abans que resolgui les cautelars. L’acte ha constat d’una fotografia dels partits i entitats, que han mostrat cartells que reclamaven la llibertat dels líders independentistes empresonats. El TC ha de resoldre entre demà i dijous les mesures cautelars relatives a l’empresonament dels presos, mentre estudia els recursos d’empara contra la sentència del Suprem.

Des de l’ANC, el vicepresident de l’entitat, Josep Cruanyes, s’ha referit al Tribunal Constitucional com un “òrgan inquisitorial” que beneeix la “persecució organitzada entre la fiscalia, la judicatura i el govern de l’Estat”. Segons Cruanyes, es pot confiar poc en el TC i l’única esperança que hi ha és que tots aquests responsables de la persecució política acabaran als tribunals. “Això passarà i, per tant, totes aquestes vulneracions i aquesta gent haurà de respondre davant un tribunal. I aquest sí que serà just”, ha afegit Cruanyes.

Publicitat

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha assenyalat que el TC té “l’última oportunitat” perquè els líders independentistes no hagin d’estar a la presó mentre es resol una “sentència injusta”. I ha recordat que és una posició que defensa el Consell d’Europa, les Nacions Unides i Amnistia Internacional. En aquest context, ha instat l’alt tribunal a decidir si fa cas dels organismes internacionals o “si segueix alineat al costat de Vox, dels informes falsos de la Guàrdia Civil i de les clavegueres de l’Estat”.

El diputat de la CUP al Parlament Carles Riera ha donat per fet que el TC desaprofitarà l’ocasió de fer cas als organismes internacionals i que no deixarà en llibertat els líders independentistes. En aquest context, el diputat cupaire ha conclòs que “la llibertat dels presos i la democràcia de Catalunya no passa per les institucions de l’estat espanyol ni pels seus tribunals, sinó per exercir l’autodeterminació”.

El president d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha considerat que l’alliberament dels líders independentistes mentre el TC delibera sobre el fons del recurs “facilitaria” la taula del diàleg que es reunirà pròximament, encara sense data fixada. De fet, segons Asens, la llibertat dels presos és un “requisit indispensable” per a un nou temps de diàleg que deixi enrere l’etapa de la judicialització del PP. I ha defensat que l’alt tribunal resolgui favorablement a la petició dels polítics presos. “Hi ha raons jurídiques, de defensa de drets humans, de justícia i polítiques”, ha conclòs.

Et pot interessar  L'ANC de Sabadell cancel·la l'acte amb Aliança Catalana per manca de recursos econòmics

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba veu la decisió del TC com una “nova oportunitat” per deixar en llibertat els “presos polítics” i ha assenyalat que molts d’ells porten 80 dies empresonats amb un govern del PP, 600 dies amb el PSOE i uns 200 amb un govern PSOE-Unides Podem. Una situació que, segons Riba, demostra que és igual qui governi perquè el “problema” són les estructures de l’Estat. En aquest sentit, ha defensat que la solució política al conflicte passa per una amnistia i per un referèndum que permeti als catalans decidir sobre el seu futur.

Per la seva banda, la presidenta de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha destacat que el govern de Pedro Sánchez i Unides Podem s’autoanomena el govern “més progressista de la història” i que, en canvi, té “presos polítics”. En aquest context, ha remarcat que l’executiu espanyol té accions per prendre com demanar a la Fiscalia i a l’advocacia de l’Estat que alliberi els “presos polítics” i altres eines com és l’amnistia. Unes eines que, segons ha afegit, no està fent servir el govern del PSOE i d’Unides Podem. Artadi també ha fet referència al posicionament d’organismes internacionals que denuncien un judici “sense garanties” i que creuen que no hi va haver violència.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut