Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Entitats i associacions veïnals es posicionen fermament en contra dels Jocs Olímpics d’Hivern

|

- Publicitat -

Mig centenar d’entitats i associacions veïnals i socials de Barcelona han rebutjat la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern Barcelona-Pirineus 2030 i han mostrat la seva solidaritat amb la plataforma #StopJJO en la concentració celebrada aquest dijous al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Les organitzacions s’han posicionat contra l’esdeveniment perquè diuen que no beneficia el territori, sinó les “elits”, com ho van fer, segons ells, els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, el Fòrum de les Cultures del 2004, el BCN World o la Copa Amèrica de vela del 2024. A més, han fet una crida a assistir a la manifestació del 15 de maig a Puigcerdà, i estan organitzant autobusos per anar-hi des de l’àrea metropolitana.

Trini Cruzado, del Sindicat de Llogateres, ha dit que els jocs olímpics d’hivern al Pirineu serien un projecte similar als de les ampliacions del Port de Barcelona i dels aeroports del Prat i Girona, el circuit de Montmeló, el fallit Museu Hermitage de Barcelona, el projecte del BCN World a Tarragona, la Copa Amèrica de Vela a Barcelona el 2024, el Fòrum de les Cultures del 2004, els Jocs Olímpics de Barcelona del 1992 o els Jocs del Mediterrani a Tarragona el 2018. Segons ella, aquest projecte promou l’economia del monocultiu i no responen als interessos del territori, ignora les necessitats de la ciutadania i expulsa el veïnat dels seus barris, a més de perjudicar els ecosistemes naturals. Per això, les entitats creuen que el futur dels Pirineus no s’ha de decidir “als despatxos de Barcelona”.

Publicitat

Entre les entitats signants hi ha diverses assamblees i sindicats de barri, sindicats d’habitatge, la FAVB, ateneus populars, CDR, la CUP, Procés Constituent, el Consell de Joventut de Barcelona, DEPANA, Plataforma per la Qualitat de l’Aire, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Revolta Escolar, Iaioflautes, els sindicats IAC i Intersindical, Justícia i Pau, Lafede.cat, mercats de pagès, Zeroport i SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, entre altres.

El portaveu de la plataforma pirinenca, Bernat Lavaquiol, ha denunciat “poca transparència” en la proposta i ha assegurat que cal un “pla que doni respostes” als habitants dels Pirineus. Lavaquiol ha assenyalat les necessitats d’habitatge i treball “estable i de qualitat”, així com escoles, transport públic i connexió entre pobles i valls, entre d’altres. Finalment, ha fet una crida a assistir a la manifestació del proper 15 de maig a Puigcerdà.

Lavaquiol ha reiterat els grans arguments de l’entitat i les que els donen suport per oposar-se a l’esdeveniment. Critiquen que suposa un model socioeconòmic molt predeterminat al “monocultiu” del turisme de neu, amb una marca turística ja coneguda i que dificulta que es potenciïn altres sectors econòmics com l’agricultura i la ramaderia extensiva i ecològica o la petita indústria. A més, segons ells, el projecte encariria el preu de l’habitatge. En canvi, creuen que el territori necessita altres tipus d’infraestructures com escoles, serveis mèdics, transport públic o carreteres que comuniquin pobles i valls i no només el Pirineu amb l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’entitat ha reiterat també la crítica al fet que uns jocs olímpics d’hivern d’aquí vuit anys es basin en una neu que algunes prediccions climàtiques asseguren que serà escassa. Per això, l’entitat es pregunta de què viurà la gent de la zona si bona part de l’economia està basada en esports de neu i aquesta anirà desapareixent. Per als activistes, a la gent del territori li cal treball estable i no precari en diversos sectors econòmics que no depenguin del turisme. “El Pirineu va a la deriva, sense rumb ni cap projecte o solució”, ha dit Lavaquiol, que ha reclamat que es construeixin les infraestructures necessàries “sense el xantatge” d’haver d’acceptar els jocs olímpics.

Les entitats han fet una crida a acudir a la “manifestació de país” del proper 15 de maig per “desobrdar” Puigcerdà i s’estan organitzant autobusos perquè ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona hi puguin acudir. La mobilització servirà per donar el tret de sortida definitiu a la campanya contra els jocs de cara a la consulta del 24 de juliol. L’entitat ha assegurat que farà actes com si fos una “campanya electoral típica”. No obstant, Lavaquiol ha lamentat que la consulta es farà sense que els ciutadans ni els càrrecs públics de la zona coneguin un projecte tancat de jocs olímpics, l’impacte ambiental ni el pressupost, cosa que considera que vulnera els drets dels electors. A més, ha demanat al Govern que sigui neutral i no faci campanya a favor del ‘sí’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut