Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

En marxa la tramitació parlamentària de la proposició de llei per abolir el sensellarisme

|

- Publicitat -

La proposició de llei de mesures transitòries i urgents per fer front i erradicar el sensellarisme, del PSC-Units, ERC, JxCat, CUP, ECP, Cs i PPC, ha continuat la seva tramitació parlamentària. El Parlament ha tombat l’esmena a la totalitat amb text alternatiu de Vox. La norma vol “afavorir la protecció, la promoció, la integració, la inserció i l’emancipació” de les persones sense llar. Se centra, concretament, en tres tipus de sensellarisme: “el de les persones que viuen al ras, el de les que passen la nit en centres nocturns, d’emergència o refugis, i el de les que viuen en equipaments per persones sense llars”.

El text considera la manca d’habitatge el “problema central” del sensellarisme, però també busca l’atenció real i afectiva de les persones sense llar, el reconeixement dels seus drets i serveis.

Publicitat

La llei contempla el dret a un espai residencial digne i també el dret a un títol de transport, als serveis de consigna, bugaderia i dutxa. D’altra banda, també remarca que les persones sense llar tenen el dret a la prestació del servei de tanatori si moren, que comprendrà la prestació de sala de vetlla, per un període mínim de tres hores, i d’oratori per un període mínim de 30 minuts.

Finalment, preveu el dret a l’espai públic “en igualtat de condicions amb la resta de la ciutadania”. En aquesta línia, la proposició apunta que les administracions locals han d’adoptar les mesures necessàries per eliminar l’arquitectura o disseny hostils que impedeixi refugiar-se en espais coberts o resguardats al carrer.

La proposició de llei continuarà la seva tramitació legislativa ordinària en ponència i comissió, abans de tornar al ple per ser aprovada de manera definitiva.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Des del PSC-Units, el portaveu adjunt Raúl Moreno ha apuntat que la llei “ajudarà a fer el canvi de mirada, de persones invisibles, a deixar-se veure i a ser vistos”. I ha demanat que no es carregui el cost de la legislació als municipis: “Podrem tenir lleis súper pioneres, però no donarem solució als problemes si no hi ha recursos”.

Basha Changue, diputada de la CUP-NCG, ha dit que la normativa ha de ser “transitòria i no permanent”. I ha explicat que els anticapitalistes han fet concessions en la redacció del text, i han acceptat el model públicoprivat per gestionar un servei públic a entitats privades.

El diputat de Cs Joan Garcia ha destacat que la proposició “és fruit del treball de molts anys” i que “no és una iniciativa que respongui a un problema circumstancial”. I ha admès que no s’ha sabut “afrontar legislativament” els darrers anys.

Des de JxCat, Titón Laïlla ha dit que la llei “obligarà a parlar molt amb el món local”. Des d’ERC, la diputada Maria Jesús Viña creu que és “innegociable i inqüestionable” que s’ha de proporcionar un sostre digne a les persones sense llar.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut