Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

En marxa la Llei d’Habitatge gràcies a l’acord entre ERC i el Gobierno

|

- Publicitat -

ERC i el PSOE han assolit finalment un acord que permetrà que el Congrés rebutgi aquest dijous les esmenes a la totalitat a la Llei d’habitatge, que ara podrà continuar tramitant-se a les Corts. Els republicans han anunciat que votaran contra les esmenes de devolució del PP, Cs, PDeCAT, PNB, i Junts a canvi d’un compromís oral i escrit de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, sobre el respecte a les competències autonòmiques. Durant el seu discurs, Sánchez ha assegurat que la llei respecta escrupolosament les atribucions de les comunitats autònomes, “i, per tant, també les de l’Estatut de Catalunya”, i s’ha mostrat convençuda que s’aprovarà amb les forces “progressistes, inclosa ERC”.

La llei superarà aquest dijous un tràmit important al Congrés i ara es debatrà en comissió abans de la seva aprovació definitiva. La ministra Sánchez ha assegurat que el text respecta les competències autonòmiques.

Publicitat

“La llei habilita a les comunitats autònomes per adoptar mesures més intenses a zones residencials amb preus tensats”, ha dit, i permet que els ajuntaments “puguin establir recàrrecs sobre béns immobles desocupats de manera permanent, sempre que no siguin segones residències”.

Són algunes de les peticions dels republicans, que en les últimes setmanes han demanat respecte per les competències autonòmiques, mesures per establir alternatives residencials en els desnonaments, i una limitació dels preus del lloguer a les zones tensades.

La ministra ha afirmat que la llei també adopta mesures d’intercanvi d’informació entre les administracions, com la creació d’un registre de contractes i un índex de preus de referència. “La nostra preocupació és garantir un habitatge digne, evitant els infra-habitatges, donant protecció als qui signin un contracte i atendre els més vulnerables”.

A més, segons Sánchez, es reforça la cooperació entre els jutges i els serveis socials per garantir que les persones més vulnerables, o les que estiguin sotmeses a processos de desnonament, rebin amb celeritat ajuda de l’administració.

Et pot interessar  L'Audiència Nacional pretén investigar Junts, ERC i el PSOE per la llei d'amnistia

PDeCAT i Junts recelen de l’acord

El portaveu del PDeCAT, Ferran Bel, ha afirmat “molts articles” de la llei envaeixen les competències de les comunitats perquè, entre altres, aborda qüestions relacionades amb l’habitatge protegit o la delimitació de les zones tensades.

La diputada de Junts Mariona Illamola ha afirmat que el text vulnera les competències de l’Estatut, tal com han recordat, ha dit, tant la resta de formacions que han presentat esmena a la totalitat com l’informe del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

La Llei, ha afirmat, suposa “desmantellar” les mesures adoptades pel govern de la Generalitat, i a més “no millora” el que ja s’ha regulat. “No ens serveix el cafè per a tots, perquè cada territori coneix les seves necessitats i peculiaritats”, ha dit.

“Per a Junts el respecte a les competències de la Generalitat és una via vermella”, i “aquest text suposa la imposició d’un nou marge de capacitat de decisió per a les comunitats” que es converteixen “en meres col·laboradores de la gestió del dret a l’habitatge”.

ERC recorda al PSOE que cal que compleixi els compromisos

Els republicans adverteixen que si l’executiu no manté el seu compromís de respectar les competències autonòmiques durant la tramitació que ara s’obre votaran en contra de la norma quan se sotmeti al dictamen definitiu del Congrés.

La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha recordat al PSOE que “no tenen els vots per legislar a la seva voluntat” i, per tant, els socialistes hauran de complir els seus compromisos.

Ha advertit que la seva formació no acceptarà la vulneració de competències exclusives de la Generalitat, i ha recordat que ERC “no farà ni un pas enrere en les parcel·les de l’autogovern”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut