Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

En mans de la Mesa de l’Eurocambra l’ús del català als plens

|

- Publicitat -

La Mesa de l’Eurocambra serà l’encarregada de decidir sobre la petició del Gobierno de permetre utilitzar català als plens. Així mateix, la presidenta de la cambra, Roberta Metsola, ha rebut la carta enviada per l’executiu espanyol i ho traslladarà a la Mesa perquè prengui una decisió.

Els experts de l’Eurocambra estan ara analitzant la demanda i és “probable” que facin arribar una avaluació de les implicacions de la iniciativa a la Mesa abans que prengui una decisió. La pròxima reunió de la Mesa de l’Eurocambra se celebrarà el 3 d’octubre a Estrasburg, el primer dia de la sessió plenària. Ara bé, l’agenda de les trobades de l’òrgan no és pública i només es coneix a posteriori.

Publicitat

Tot i això, a banda de l’avaluació de la Mesa, el reglament de l’Eurocambra només contempla que els eurodiputats puguin utilitzar les 24 llengües reconegudes com a oficials a la Unió Europea. L’article 167, el qual regula el règim lingüístic de la institució, no preveu que els seus membres es puguin expressar en cap altra llengua que les oficials.

Perquè una llengua sigui oficial a la Unió Europea, cal que els 27 donin llum verda a la seva incorporació perquè és el Consell el que fixa el règim lingüístic de les institucions comunitàries.

Cal recordar que la Mesa de l’Eurocambra està formada per la presidenta i les 14 vicepresidències, a més dels cinc qüestors que s’encarreguen de qüestions administratives i econòmiques que afecten els membres de la cambra. L’òrgan el formen cinc socialdemòcrates, tres eurodiputats del Partit Popular Europeu, tres liberals de Renovar Europa i un dels Conservadors i Reformistes Europeus, els Verds i l’Esquerra. La presidenta també forma part dels populars europeus.

Et pot interessar  L'advocat del TJUE dona la raó a Puigdemont i Comín: afirma que l'Eurocambra havia d'acceptar els seus escons des del juny del 2019
Publicitat

Opinió

Minut a Minut