Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

En Comú Podem defensa que no renuncia al referèndum encara que ni es mencioni a la proposta enviada al PSOE

|

- Publicitat -

El portaveu d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha defensat que la proposta d’impulsar un referèndum pactat amb l’Estat tot i que no se’n fa cap menció en el document de 119 pàgines que Podem ha enviat al PSOE per negociar un govern de coalició. En una entrevista a ‘Ser Catalunya’, Asens ha al·legat un “error de comunicació” ja que en aquest document es parla d’una mesa de diàleg “multilateral” però no es detallen les propostes que hi aportaria cada partit. “En el nostre cas, la nostra proposta continua essent la mateixa, la llei de claredat del referèndum”, ha manifestat. Per contra, ha retret que el PSOE no hagi fet “cap proposta” sobre Catalunya. D’altra banda, el diputat del mateix partit i membre de la Mesa, Gerardo Pisarello, ha insistit que cal negociar en la base a la proposta de Podem del govern de coalició i ha criticat que el PSOE es mogui en el terreny “del xantatge”. “Si l’escenari és o em dones un xec en blanc o eleccions, això és inadmissible”, ha dit Pisarello a ‘RNE’.

El portaveu de la formació ha dit que els preocupa que Sánchez “torni a anar a l’últim minut” i els faci una proposta que no tinguin temps de debatre, com assegura que va passar al juliol quan va posar sobre la taula 48hores abans de la investidura una proposta de govern de coalició.

Publicitat

Per això, apel·la els socialistes per posar-se ja a negociar. “La confiança no és el punt de sortida sinó el punt d’arribada”, ha manifestat Asens. A més, ha retret a Sánchez que no hagi iniciat encara cap contacte ni amb el seu grup ni amb d’altres que són susceptibles de donar-li suport. “No està fent res per aconseguir la nostra confiança i la iniciativa li correspon al PSOE”, ha manifestat Asens, que reconeix que els està costant “molt” buscar l’acord mentre que creu que el soci preferent dels socialistes és Cs.

Et pot interessar  El govern espanyol publica finalment l'índex dels preus del lloguer i la delimitació de l'àrea tensionada

“No acceptarem xantantges”

D’altra banda, una altra veu de la mateixa formació, Gerardo Pisarello, ha insistit que cal asseure’s a negociar per generar confiança i considera que els socialistes estan “dramatitzant” la investidura fallida “com si no es pogués tocar més el tema de la coalició”. Pisarello recorda que després de la investidura fallida del juliol es van tancar acords a comunitats autònomes (com Navarra o la Rioja) i que, per tant, cal “atendre la urgència històrica” i pactar un govern conjunt per “evitar que la dreta continuï deslegitimant” la política.

A més, Pisarello creu que el govern a la portuguesa no es pot aplicar a Espanya i n’ha donat algunes raons. Per una banda, apunta que Espanya és plurinacional i que forces com Compromís, ERC i PNV han dit “públicament” que volen acord entre Podem i PSOE. D’altra banda, ha diferenciat el caràcter de la dreta portuguesa de l’espanyola. I afegeix que la coalició és la “millor garantia” perquè el PSOE no miri cap a Cs i PP.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut