Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Els votants de Mélenchon prefereixen votar blanc o nul davant la tria Macron-Le Pen

|

- Publicitat -

A la primera volta de les eleccions presidencials franceses, Jean-Luc Mélenchon, el candidat d’esquerres, va quedar tercer, i per tan fora de la segona volta, amb un 22% de vots. Macron havia guanyat amb el 27,8 € i, pel mig s’hi va posar Marine Le Pen amb un 23,1%, que serà qui competirà, el diumenge 24 d’abril, amb l’actual president de la República. Amb aquests resultats, immediatament van desfermar-se totes les valoracions i especulacions sobre què farà l’esquerra, en general i els votants de Mélenchon en particular Aquesta notícia s’il·lustra amb la projecció feta pel Financial Times.

Veient-se fora i sabent que el pes dels seus votants serà decisiu, Jean-Luc Mélenchon ha fet una consulta als seus votants donant-los tres opcions: Votar en blanc, votar Macron o abstenir-se i ja se’n sap el resultat:

Publicitat

Així doncs, les tres opcions que el ja excandidat Mélenchon ha ofert als seus electors de la primera volta han quedat prou igualades malgrat que hagi guanyat la d’anar a votar, però fer-ho o bé en blanc o en vot nul. El líder de La France insoumise (LFI), però, no ha ofert en la seva enquesta l’opció de votar Marine Le Pen, fet que sí considera la prospecció del Financial Times.

Heus aquí la traducció de l’argumentari de Jean-Luc Mélenchon per a la consulta
(ORIGINAL EN FRANCÈS)

Estimats amics,

Durant els últims 18 mesos, més de 310.000 de vosaltres heu patrocinat la meva candidatura. El vostre compromís en moments difícils, la vostra força en l’acció pacient per convèncer han estat un punt de suport decisiu. Aleshores, 7,7 milions de vots van poder anar al programa Futur en Comú i a la meva candidatura. Així, l’11 d’abril, per decebedor que sigui, també marca el naixement a França d’un poderós pol popular de ruptura ecològica i social amb el sistema dominant.

Haurien fet tan pocs vots addicionals i la Unió Popular s’hauria classificat per a la segona volta de les eleccions presidencials! La decepció és immensa. Però no ha d’aclaparar l’orgull del treball realitzat, ni la determinació per a les batalles que vindran, ni la responsabilitat de liderar la força adquirida.

Hi haurà, doncs, la segona volta de les eleccions presidencials. Es fa prohibint-nos qualsevol vot de soci. Exclou els nostres projectes i la nostra visió de futur. Es desencadenarà desafiant les nostres repulsions més fonamentals. D’això en sortirà una presidència sense autoritat moral.

Però vull repetir-me. Durant la campanya vaig explicar prou com aquesta oposició entre Emmanuel Macron i Marine Le Pen no estava a l’altura dels problemes del país, sobretot davant l’emergència ecològica i social. Les dues sovint estan d’acord! Per exemple, per continuar congelant el salari mínim, deixar anar l’especulació de preus o negar-se a tornar a la jubilació als 60 anys. Tampoc té en compte l’avís recent de l’IPCC sobre el canvi climàtic o els que s’acumulen sobre l’energia nuclear.

Tanmateix, els dos no són equivalents. Marine Le Pen afegeix al projecte de maltractament social que comparteix amb Emmanuel Macron un perillós ferment d’exclusió ètnica i religiosa. Un poble pot ser destruït per aquest tipus de divisió. Tots sabem que no és igual a cap altre mal. Admeto que la meva valoració aquí és tant moral i filosòfica com política. Per això he dit i repeteixo que cap veu no ha d’anar cap al candidat d’extrema dreta. Això em sembla que és un avís públic suficient.

Però anar més enllà seria abusar de la confiança que has dipositat en mi. Per tant, no donaré cap altra “instrucció”, ni a vosaltres ni als 7,7 milions de votants del Futur en Comú. No tinc el mandat.

Tanmateix, no ens quedarem sense prendre una posició. Podràs expressar-te en una consulta en línia per dir la teva elecció: votar Emmanuel Macron, votar en blanc o nul, o abstenir-se. El resultat d’aquesta consulta es farà públic. Però deixem-ho clar: sigui quin sigui el resultat, no s’ha d’interpretar com una instrucció donada a ningú, ni entre nosaltres ni als qui ens escolten i confien en nosaltres. Indicarà quines són les nostres apreciacions en les seves diversitats. Cadascú conclourà i votarà en consciència, com li convingui. Demano que es respectin tots els punts de vista. No donem a aquest duet el benefici d’oposar-nos a ells quan estem tan fortament units en els nostres projectes.

En aquest sentit, la cohesió de la Unió Popular és el nostre actiu més estimat. En aquests moments, som el recurs polític del nostre país que entra en l’atzucac moral i polític dels liberals i de l’extrema dreta. Siguem segurs, actius, respectuosos els uns amb els altres. El nostre número és la nostra força. Aquesta força ho demostrarà aviat, n’estic convençut: un altre món és possible. Comença amb el nostre compromís.

Salutacions agraïdes, Jean-Luc Melenchon

Publicitat

Opinió

Minut a Minut