Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Els treballadors de Nissan comencen les mobilitzacions per revertir el tancament: “Lluitarem fins a l’últim moment”

“Ens han deixat morir”, lamenta el president del comitè d’empresa

Agències 28/05/2020
Els pneumàtics en flames que han encès els treballadors de Nissan durant les protestes pel tancament de les plantes a Catalunya. Imatge del 28/05/20 (Horitzontal)

Els treballadors de Nissan ha començat les protestes per intentar aturar el tancament de les plantes a Catalunya i després de fer una assemblea davant de les instal·lacions de la Zona Franca han encès pneumàtics. “Lluitarem fins a l’últim moment”, ha assegurat el president del comitè d’empresa, Juan Carlos Vicente, al dirigir-se als seus companys per comunicar la decisió oficial de Nissan de marxar després de 40 anys a Catalunya. Els treballadors han tallat des d’aquest matí els carrers que envolten la fàbrica de la Zona Franca després que la marca nipona comuniqués el tancament. També han agafat els cotxes que tenien aparcats a la planta de pintura i han envoltat les instal·lacions.

“Ens han dit clarament i contundentment que no comptem ni amb Zona Franca, ni amb Sant Andreu ni amb Montcada”, ha explicat Vicente, que ha afegit que faran “tot el possible” per revertir la voluntat de tancar a finals de 2020.

Vicente ha criticat que l’empresa els hagi dit que no són “competitius” perquè, segons els treballadors, ha estat precisament Nissan que ha abandonat les plantes. “Ens han deixat morir, portem anys dient-ho, que ens treuen cotxes i se’ls enduen a França i Anglaterra, ens deixen morir”, ha lamentat.

Vicente ha recordat que hi ha més de 20.000 famílies que depenen directa o indirectament de la situació a Nissan i ha aviat que mantindran “la lluita” per “revertir” el tancament. “Hi ha gent que porta 40 anys, amb l’esquena trencada, tenim joves i vells, famílies senceres, això no es pot permetre”, ha avisat.

En declaracions als mitjans, Vicente ha dit que mantindran el “cap fred” perquè tenen per endavant un “procés llarg” on hi haurà mobilitzacions pràcticament cada dia. Els treballadors tenen previst fer una reunió telemàtica amb el Govern aquesta tarda, i demanen revertir el tancament amb esforços per part de totes les parts.

“El que demanem és que busquin un futur, la viabilitat, que ens tornin a fer competitius, perquè ho som, portem des del 2009 fent plans de competitivitat”, ha afirmat. Segons ha recordat, els treballadors han fet “molts esforços” per ajudar l’empresa i han acceptat “empitjoraments salarials i socials per fer-la competitiva”, de manera que ara veuen injust que se’ls faci fora. “No som només 3.000, això afectarà a més de 20.000 famílies”, ha insistit, recordant que Nissan és la segona indústria més gran de Catalunya.

En les seves protestes a Barcelona, els treballador han tallat durant uns minuts la Ronda Litoral i ara continuen la marxa cap a altres punts de la ciutat. A Montcada, han tallat també durant uns minuts la C-17. Alguns, també han cremat pneumàtics.