Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Els primers sondejos a les Illes Balears i al País Valencià situen el PP com el clar guanyador

El PP s'imposa a costa de Vox mentre les forces progressistes mantenen les posicions

|

- Publicitat -

La jornada electoral d’aquest diumenge ha conclòs a les 20 hores de la tarda, quan els col·legis electorals de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i la resta de l’Estat espanyol han tancat les portes. A mesura que avança el recompte de vots, els primers sondeigs pronostiquen les opcions polítiques guanyadores. Mentre que malgrat la baixa participació registrada aquest diumenge a Catalunya els comicis els guanyaria el PSC, els sondejos atorguen al PP una clara victòria a les Illes Balears i al País Valencià. 

El PP obtindria quatre diputats a les Illes Balears

La victòria electoral del 23-J a les Illes Balears serà pel PP, segons el primer sondeig elaborat per Sigma 2 i publicat a la televisió pública d’IB3. Els populars guanyarien quatre diputats a les Illes, mentre que les opcions progressistes mantenen la pressió. El sondeig, tanmateix, no aclareix si Vox aconseguirà representació o no, ja que li atorga una forquilla de 0 o 1 diputat.

Publicitat

El PSOE, per la seva banda, assoliria entre 2 i 3 diputats, mentre que la coalició de Sumar-MÉS n’obtindria un. Si bé el conservadorisme del PP tindria la victòria, el progressisme es quedaria molt a prop d’aquesta aconseguint fins a quatre diputats també entre el PSOE i Sumar-MÉS.

La participació a les Illes Balears en les eleccions generals d’enguany ha augmentat considerablement en comparació amb les de l’any 2019. Aquest 23-J, la participació en les eleccions generals a les Illes Balears s’ha situat en un 48,58% fins a les 18.00 hores, una xifra 1,18 punts superior respecte de les generals de 2019.

Marea blava al País Valencià, on el PP guanyaria entre 12 i 14 diputats

El sondeig de Sigma 2 per a la televisió pública valenciana À Punt també situa el PP com el clar guanyador de la jornada, ja que aconseguiria entre 12 i 14 diputats i el 36,8% dels vots, mentre que el PSOE n’obtindria un màxim de 12 i el 32,1% dels vots.

Et pot interessar  El PP aprovarà al Senat un informe que sosté que l'amnistia és "un cop mortal per a l'Estat constitucional i autonòmic"

L’extrema dreta de Vox, malgrat haver assolit prou vots el passat 28-M per entrar a governar les Corts Valencianes juntament amb el PP, empitjoraria la xifra de diputats guanyada el 2019, passant dels set diputats a guanyar-ne quatre, amb un 16,2% dels vots.

D’altra banda, la coalició de Sumar i Compromís s’erigiria en la quarta força política, amb el 13,6% dels vots i una forquilla d’entre quatre i cinc diputats. Aquesta xifra empata l’assolida el 2019 per Unides Podem i Compromís.

El País Valencià ha participat massivament en aquestes eleccions generals. A les 14 hores de la tarda, la participació valenciana se situava ja en el 46,24%, un total de 3,72 punts més que eleccions generals del novembre del 2019.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut