Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els partits independentistes insten el Congreso a investigar la presència de l’extrema dreta a l’Exèrcit

|

- Publicitat -

ERC, JxCat, Bildu, CUP i BNG han registrat conjuntament aquest dimarts la petició per a la creació d’una comissió d’investigació al Congrés sobre la presència de l’extrema dreta a les Forces Armades. Els grups volen que s’investigui “les eventuals intromissions, ingerències i influència” de la jerarquia militar als poders executiu i legislatiu. La petició recorda els casos recents dels grups de whatsapp, les cartes al Rei, i “el llenguatge guerracivilista i antidemocràtic” dels pronunciaments de comandaments de l’Exèrcit, i lamenta que la ministra de Defensa, Margarita Robles, hagi restat importància a aquests episodis.

Segons els signants, tot plegat “constata la presència extensa de l’extrema dreta franquista al sí de les forces Armades, així com la seva voluntat d’influir constantment a la vida pública i a les decisions polítiques dels càrrecs i institucions”.

Publicitat

“Davant aquesta preocupant realitat, els poders públics electes tenen l’obligació d’establir tots els mecanismes al seu abast per evitar la influència de l’exèrcit en la presa de les decisions polítiques i eliminar de soca-rel tota pulsió filofeixista”.

L’objectiu de la comissió, segons la petició, és “conèixer amb detall la presència de l’extrema dreta al sí de les forces Armades”, detallar “els mecanismes pels que proliferen els missatges de l’extrema dreta a les Forces Armades”, i “conèixer al detall les relacions entre els promotors de la propaganda ultradretana als cossos armats amb els partits polítics”.

També “proposar i plantejar mesures oportunes de control, investigació i sanció per vetllar per l’escrupolós compliment de l’obligatorietat de guardar neutralitat política per part dels membres de les Forces Armades”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut