Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els països nòrdics marquen el camí de la transició energètica a la UE

|

- Publicitat -

Els països nòrdics lideren el camí cap a la transició energètica a la Unió Europea. Suècia està al capdavant en l’ús de renovables, que representen un 60% en el seu consum final brut d’energia, segons dades del 2020. La segueixen Finlàndia, amb un 44%, i Letònia, amb un 42%. Fonts comunitàries destaquen Finlàndia com un dels estats que més està millorant darrerament en la transició energètica. Milan Elkerbout, investigador del CEPS, assegura a l’ACN que la geografia juga un paper “molt important” i que “per això els països nòrdics són capdavanters”. A l’est, Hongria (14%) i Polònia (16%) estan a la cua d’Europa, però en general encara queda camí per recórrer: poc més del 20% de l’energia consumida a la UE prové d’energies verdes.

A l’estat espanyol les renovables representen un 21% del consum final d’energia, segons les dades del 2020 de l’oficina estadística de la UE, l’Eurostat. A Catalunya no s’arriba al 10%, segons les últimes dades publicades per l’Institut Català d’Energia.

Publicitat

La gran majoria de l’energia que es consumeix a la UE prové dels combustibles fòssils. Entorn d’un 37% de l’energia consumida a la UE el 2019 s’havia produït amb petroli o derivats, i al voltant del 20% amb gas.

A l’inici del seu mandant, la Comissió Europea d’Úrsula Von der Leyen va presentar el Pacte Verd Europeu, una estratègia per convertir la UE en un continent climàticament neutral l’any 2050. El juliol del 2021 el pla es va concretar amb un gran paquet de mesures, l’anomenat ‘Fit for 55’, que reclama duplica l’ús de les renovables per aconseguir que representin el 40% del consum final energètic el 2030.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut