Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Els mossos declaren al judici contra els 4 bagencs en una protesta del Procés: “Va ser una barra lliure de llançaments”

Un testimoni assegura que ni ell ni un dels acusats van llançar res: "Simplement estàvem allà a la concentració"

|

- Publicitat -

L’Audiència de Barcelona ha celebrat aquest dilluns el judici contra 4 joves del Bages que s’enfronten a penes de fins a 7 anys de presó per haver participat en una concentració davant la Guàrdia Civil de Manresa. Els fets es remunten al 16 d’octubre del 2019, en el marc de la Marxa per la Llibertat, quan un grup va llançar objectes a la línia policial. “Va ser una barra lliure de llançaments contra nosaltres”, ha dit un dels mossos. En canvi, un dels testimonis de la defensa ha assegurat que ni ell ni un dels acusats van fer res: “Simplement estàvem allà a la concentració”. La Fiscalia i la Generalitat acusen els joves de desordres públics, atemptat contra l’autoritat, danys i 12 delictes de lesions. El judici continuarà aquest dimarts.

Un dels agents ha identificat dos dels acusats sense problemes, entre altres coses perquè un anava destapat i l’altre, portava un tapaboques i se’l baixava per parlar. Recorda que va estar vigilant atentament un d’ells perquè va llançar pots de pintura, pedres i llaunes, però no pas pirotècnica i que “el que més li preocupava” era que el va enxampar forcejant la maneta de la porta de la furgoneta, on hi havia a dins un agent d’una altra unitat, per si podia entrar pirotècnia o causar-li algun dany. També li atribueix els danys a una roda del vehicle. Pel que fa a l’altre, ha assegurat que tirava molta pirotècnia contra els agents i que això també “el feia patir” per por a que els entrés a dins dels uniformes.

Publicitat

L’agent ha explicat que la manifestació amb unes 500 persones va començar a les 20 h i que les maniobres policials de dispersió no es van poder fer fins al cap de dues hores i mitja, perquè no tenia prou efectius. Per això va demanar reforços.

Els mossos han afirmat que els van tirar pedres, ampolles de vidre i d’aigua congelada, llaunes així com material pirotècnic i algun contenidor. El primer agent a declarar ha assegurat que van témer per “la seva integritat física”, perquè eren pocs efectius enfront d’uns 300 manifestants amb una actitud “violenta”.

Un altre agent ha detallat haver vist com un dels acusats llançava un petard tipus tro “amb paràbola” contra la línia policial que va anar a parar als seus peus i també una llauna al començament de la protesta. Més tard, els van ordenar desplaçar-se en una zona d’aldarulls davant de la delegació d’Hisenda i ha assegurat haver-lo vist entre un grup de persones que presumptament estarien manipulant líquid inflamable si bé, quan van fer escorcolls, no van trobar-ne rastre com tampoc petards. Aquest agent el va identificar després, però no pas detenir.

Un dels mossos ha testificat que els preocupaven sobretot els llançaments tot dient que “era una barra lliure contra ells” perquè eren molt pocs efectius i els concentrats eren molts més -uns 300. En el seu cas, va poder identificar un dels acusats per la gorra i les faccions de la cara. Ha explicat que va veure que estava molt pendent dels agents i que semblaria que estigués donant ordres als manifestants i que el va veure com feia algun llançament de pirotècnia.

Et pot interessar  Vist per sentència el judici contra els acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per "ridiculitzar-los"

Un dels testimonis de la defensa ha explicat que va participar a la marxa amb un dels acusats. Ha confirmat que es van situar a primera línia de la concentració davant la caserna però han negat que en algun moment llancessin cap objecte ni ell ni el seu company. “No vam fer res. No vam llançar res”, ha assenyalat. “Feia la sensació que els llançaments venien de dins de la concentració”, ha afegit. El testimoni ha relatat que quan ja marxaven a buscar el cotxe per tornar a casa, una de les furgonetes dels mossos va parar en sec al seu costat, a ell el van picar amb la porra i es van endur un dels acusats.

Durant el judici també s’ha constatat que els agents no van enregistrar imatges de l’operatiu i que, dies després, van fer un recopilatori d’imatges aparegudes a mitjans digitals i xarxes que s’han inclòs a la causa. Un agent que va signar el visionat ha assegurat que “la qualitat de les imatges era dolenta”, que hi havia persones que anaven amb la cara tapada i d’altres no, però que no van poder identificar més persones implicades de les que ja formaven part de la causa.

El jutge descarta la nul·litat

La sala ha descartat la petició de nul·litat del procés per la tramitació de la llei d’amnistia, tal com han demanat les defenses. El jutge només ha acceptat una petició: excloure els fets que s’havien de jutjar del 17 d’octubre del 2019, mantenint només els fets a jutjat en referència al dia 16 d’octubre. El motiu és que durant la instrucció de l’escrit de l’auto d’obertura “no parlen dels fets d’aquell dia, no és interpretable”, ha dit el jutge, i per això han decidit excloure-ho de la causa. Els acusats han demanat poder declarar últims, acollint-se al seu dret. Previsiblement ho faran durant la sessió de demà dimarts.

Els fets van ocórrer a Manresa l’any 2019. Segons el fiscal, es van convocar diversos actes de protesta amb motiu de la sentència del Procés. En aquest context, un grup de persones, entre elles els acusats, es van concentrar enfront de la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, “amb una actitud violenta i agressiva, realitzant llançaments d’ous, pedres, ampolles amb aigua congelada, barres de ferro i efectes pirotècnics” contra els agents dels Mossos d’Esquadra, resultant alguns d’ells lesionats. A davant de la Caserna de la Guàrdia Civil, a la mateixa hora, també s’hi van concentrar un altre grup de persones per donar suport a la Guàrdia Civil. Aquestes dues concentracions van començar a les 8 del vespre davant la caserna i al cap de mitja hora van coincidir en el temps amb el pas de centenars de persones que participaven a la Via per la Llibertat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut