Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Els líders polítics homenatgen Companys i critiquen que l’Estat continuï sense condemnar el seu afusellament

|

- Publicitat -

“Per Catalunya!”, va ser el que va cridar el president Lluís Companys moments abans de ser afusellat, el 15 d’octubre de 1940, al castell de Montjuïc. És l’únic president de govern elegit democràticament que va morir executat a l’estat espanyol. La seva figura és un símbol de la lluita del poble català, d’un govern democràtic destroçat per un règim totalitari. Tot i que fa anys que s’exigeix a l’Estat espanyol l’anul·lació del judici sumaríssim del franquisme que va condemnar Lluís Companys a la mort, els dirigents espanyols continuen sense intentar cap mena de reparació.

El matí, diferents formacions polítiques han recordat la figura de Companys amb una ofrena floral al Palau de la Generalitat. Pere Aragonès ha dedicat unes paraules en memòria del president executat i ha afirmat que els motius del feixisme per afusellar Companys es mantenen avui amb els “atacs” contra Catalunya. El cap del Govern considera que la “cadena històrica institucional” aguanta des de l’assassinat de l’expresident fins avui dia i ha condemnat l’actual “repressió” d’Espanya. Com a exemple, ha exposat la sentència del Tribunal de Comptes d’ahir.

Publicitat

En la mateixa línia, l’ANC denuncia que l’Estat “no afusella els dissidents, però continua requisant béns sense judicis”. La presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, demana “no destinar ni un gram d’energia a intentar reformar Espanya”.

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha manifestat: “L’Estat continua amb set de venjança buscant la mort civil d’una trentena de persones”. També ha instat a “continuar amb el cap alt i dignament alçats”, en memòria del president afusellat per reclamar llibertats pel poble català.

Et pot interessar  ERC reclama al govern espanyol que expedeixi de manera immediata la declaració de reparació de Companys

Els líders polítics també han publicat missatges per honorar Companys. El president a l’exili, Carles Puigdemont, recorda que va ser “condemnat d’acord amb la legalitat espanyola del moment” i que no va ser executat “per un grup de feixistes descontrolats”, sinó que “va ser un premeditat crim d’estat”.

Jordi Turull recorda que “l’Estat encara no ha demanat perdó ni n’ha fet cap reparació”.

Raül Romeva, que també ha participat en l’acte, ha expressat que “la seva lluita continua sent vigent” i considera que “és la nostra responsabilitat perseverar fins a assolir-ne l’objectiu: una República catalana”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut