Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Els independentistes de la Llotja de Mar exigeixen a Espanya que reconegui el dret a l’autodeterminació dels pobles

ERC, Junts, CUP, Bildu, BNG i Més denuncien que la Constitució és un “instrument per violentar drets democràtics bàsics”

Agències 05/12/2021

Els partits sobiranistes de la Llotja de Mar han exigit a l’Estat que reconegui la seva plurinacionalitat i el dret a l’autodeterminació dels pobles que en formen part. En un comunicat d’aquest diumenge sobre els 43 anys de la ratificació de la Constitució espanyola (el 6 de desembre de 1978), els partits signants del manifest asseguren que seguiran “demandant i lluitant” per reclamar a Madrid que permeti a la ciutadania decidir democràticament el seu model polític i la relació amb l’Estat. Afirmen que la Carta Magna espanyola ha esdevingut un “instrument per violentar drets democràtics bàsics”. Signen el text els partits membres de la Llotja de Mar: ERC, Junts, CUP, EH Bildu, BNG, Més per Mallorca i Més Menorca.

“En el seu nom s’impedeix donar via al desenvolupament de la voluntat democràtica dels nostres pobles i es criminalitza i reprimeix qualsevol exercici democràtic que persegueixi aquest objectiu”, conclouen els partits sobiranistes. Les 7 formacions afegeixen que la Constitució se situa com a “impediment estructural” d’un futur en democràcia per a les nacions, “sent indispensable la seva reforma radical” tant en model d’Estat com en drets socials.

La Declaració de la Llotja de Mar, signada l’octubre de 2019, va unir partits sobiranistes d’arreu de l’Estat en contra de la “repressió”, i a favor de l’autodeterminació.