Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Els herois d’Urquinaona desmunten les acusacions policials

|

- Publicitat -

El menor d’edat que la Policia Nacional espanyola va detenir el 18 d’octubre del 2019 a la Via Laietana i que portava una dessuadora taronja ha negat aquest dimecres haver llençat objectes contundents contra els antiavalots. Durant el judici, els agents que han declarat tampoc l’han pogut identificar clarament. Tot i així, el noi es va fer conegut per les imatges en les que se’l veu assegut al terra de la Via Laietana i és reduït per més de cinc agents que corren cap a ell aprofitant que s’entreté recollint les coses mentre els concentrats al seu voltant fugen corrent. Els agents només han identificat un dels altres tres arrestats, una noia. La fiscalia demana per a cadascun un any de llibertat vigilada.

Tots quatre acusats han explicat una versió molt similar. No es coneixien entre ells, van anar a les protestes contra la sentència del Suprem i van manifestar-se pacíficament. No van fer llançaments contra la línia policial, però un cop van començar a avançar els antiavalots de la Policia Nacional, es van voler enretirar. Un d’ells, el de la dessuadora taronja, es va entretenir uns segons recollint uns mocadors de paper que havia deixat a un amic, i això va permetre als agents a atrapar-lo, tirar-s’hi a sobre i arrestar-lo. Els altres tres, un noi i dues noies, es van refugiar amb altra gent en un bar davant de la Prefectura Superior de Policia. A la porta va ser arrestat el noi i les dues noies, una de les quals ara està fent el trànsit cap al gènere masculí, van tancar-se al lavabo amb altres persones, però finalment també van ser arrestades.

Publicitat

El noi de la dessuadora taronja ha relatat algunes vexacions viscudes, com tenir-lo agenollat de cara a la paret durant molta estona a l’interior de la Prefectura, insults, clatellots i amenaces. Va patir erosions i cops i ha explicat que un agent semblava que intentés introduir un ganivet que no era seu a la seva motxilla. També va veure que un agent havia trucat amb el seu telèfon, segurament involuntàriament. El jove va presentar una querella per aquests suposats maltractaments, però va ser arxivada i ara està pendent d’un recurs al Tribunal Constitucional.

Els antiavalots que han declarat han explicat tots més o menys la mateixa versió, tot i que amb alguns matisos contradictoris. Dues unitats custodiaven els laterals de la Prefectura Superior de Policia, protegida per tanques metàl·liques. De 12 a 15 hores, aproximadament, milers de persones es van concentrar al davant i van començar a llençar objectes, cada cop més contundents, contra els agents i les furgonetes. Va ser aleshores quan alguns dels agents que han declarat han explicat que van poder identificar algunes de les persones que després van detenir, tot i que aquest dimecres només han identificat visualment una de les dues noies jutjades.

Cap a les 3 de la tarda una altra unitat va pujar per la Via Laietana des del mar cap a Urquinaona i això va fer marxar els concentrats cap amunt. Els agents que protegien la Prefectura van ocupar l’espai central de l’avinguda i va ser aleshores quan van arrestar alguns dels concentrats que identificaven com els que els havien llençat objectes contundents. Quatre dels arrestats són els ara jutjats.

Els informes tècnics dels serveis de justícia juvenil destaquen l’entorn estable i la vida relativament ordenada dels quatre acusats, tant pel que fa a la família, l’escola, la feina o les amistats. Per això, recomanen no prendre cap mesura contra els joves o, com a màxim, una amonestació.

La fiscalia veu suficients proves contra els acusats, mentre que les defenses consideren que cap imatge vincula els seus clients amb llançaments i tampoc la versió dels agents és concloent.

Abans d’acabar el judici, l’única noia jutjada ha dit que és estrany que avui no l’hagin identificat amb la mascareta posada, només si se l’abaixava, i en canvi aquell dia diguessin que portava la cara mig tapada amb una estelada. També ha remarcat algunes contradiccions dels agents.

El jove de la dessuadora taronja ha rebut els ànims d’una plataforma de suport, els motoristes d’Escamots Catalans, així com del vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri i l’eurodiputada d’ERC i parella de Raül Romeva, Diana Riba. En sortir, l’advocada del jove, Norma Pedemonte, d’Alerta Solidària, ha destacat les contradiccions dels agents i la falta de proves contra el seu client i la resta d’acusats.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut