Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els governs dels Països Catalans defensen la protecció de la llengua pròpia en la Llei de l’audiovisual

|

- Publicitat -

El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Xavier Vila; el director general de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Rubén Trenzano, i la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Beatriu Defior, han acordat aquest dijous a la tarda reclamar de manera conjunta que la Llei espanyola de l’audiovisual garanteixi la presència del català. També s’han acordat actuacions conjuntes per impulsar l’oferta audiovisual als tres territoris. Ambdues accions formen part de les mesures per promoure la llengua “en un moment clau per al seu futur”, segons ha indicat en un comunicat el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, també s’han acordat actuacions que milloraran “sensiblement” la informació a la ciutadania sobre equivalències entre certificats i nivells de coneixement de llengua. Així mateix, els responsables de la política lingüística dels tres àmbits territorials han posat en comú iniciatives per promoure la llengua entre els joves, especialment entre creadors de continguts com els ‘youtubers’ i els influenciadors socials.

Publicitat

En un espai lingüístic comú, les iniciatives compartides en aquest àmbit “poden tenir un efecte multiplicador” pel que fa a públics i audiències, considera el Govern. En aquesta línia, també han refermat l’aposta per ‘Bon Dia Televisió’, la plataforma conjunta de continguts digitals.

A més s’ha acordat sumar esforços en matèria de tecnologia del llenguatge, especialment promoure la recollida de dades lingüístiques que es puguin utilitzar per entrenar sistemes de reconeixement del llenguatge i síntesi de veu.

De la mateixa manera, s’han abordat iniciatives per promoure l’ús i l’ensenyament del català en l’àmbit europeu, entre les quals hi ha la demanda de recuperar els cursos d’acollida lingüística OLS adreçats a estudiants en intercanvis europeus.

Et pot interessar  Catalanofòbia del cònsol equatorià a les Balears: afirma que la llengua "discrimina", "segrega" i "roba oportunitats"

Un altre aspecte que ha captat l’interès de les tres institucions és la “necessitat” de tenir un diagnòstic actualitzat de la situació de la llengua al conjunt del domini lingüístic amb la millora de la coordinació de les properes enquestes d’usos que s’hi han de portar a terme.

La reunió, inscrita en el marc de la Declaració de Palma, signada l’any 2017 pels tres governs amb l’objectiu d’enfortir els lligams en els àmbits de la llengua i la cultura, ha tingut lloc al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a Barcelona. La propera reunió tindrà lloc a València el mes de març.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut